Starea de alertă pentru COVID-19 în varianta PSD. Prelungire doar 15 zile, redeschiderea bisericilor şi a restaurantelor din hoteluri

PSD pune conditii pentru prelungirea stării de alertă. Social democratii vor o stare intermediară, care să dureze doar 15 zile. Printre măsurile propuse de social-democrați se numără și deschiderea bisericilor și a restaurantelor din interiorul hotelurilor. În caz contrar, social-democraţii amenintă că vor respinge în Parlament cererea Guvernului Orban.

RomaniaTV.net
14 iun. 2020, 14:09
Starea de alertă pentru COVID-19 în varianta PSD. Prelungire doar 15 zile, redeschiderea bisericilor şi a restaurantelor din hoteluri

„E necesară deschiderea spitalelor pentru populație, stoparea numirilor de coafeze pe funcții bănoase. Noi am decis, în primă instanţă, iar decizia finală va fi luată mâine în cadrul Comitetului Executiv al PSD, să susţinem o stare intermediară, pe o perioadă strict limitată în timp, care să asigure tranziţia la normalitate şi care să conţină strict măsurile pentru protejarea sănătăţii populaţiei şi nimic mai mult”, a spus Lucian Romaşcanu, într-o conferinţă de presă.

„Este posibilă instituirea stării de urgenţă la nivel local, iar acest lucru trebuie să fie primordial, având în vedere că nu sunt distribuite egal pe tot teritoriul României cazurile, îmbolnăvirile şi decesele”, a adăugat el.

Romașcanu spune că PSD va introduce în Legea de aprobare a hotrârii de guvern o serie de prevederi.

„Durata măsurilor, tranzitorie, să fie de maximum 15 zile. Deschiderea spitalelor pentru pacienţii non COVID. Toate achiziţiile publice se vor face transparent cu licitaţie. Este un comentariu al Guvernului că acest lucru ar împiedica acţiunea imediată în caz de nevoie. În trei luni de zile de stări de urgenţă şi stări de alertă nu au reuşit să facă achiziţiile necesare pentru echipamentele de protecţie, nici măcar beneficiind de proceduri simplificate, nu vedem cum ar putea să-i încurce acest lucru de acum încolo. Deschiderea bisericilor, foarte importantă! Şi, trebuie să fie găsită o soluţie, astfel încât hotelurile să poată beneficia de deschiderea restaurantelor din unităţile hoteliere având în vedere că începe sezonul, iar mulţi dintre cetăţenii care au achiziţionat pachete turistice le-au achiziţionat împreună cu serviciile de masă. Astea vor fi măsurile pe care vom încerca să le introducem în lege şi fără acestea Partidul Social Democrat nu va vota legea trimisă în Parlament”, a spus Romașcanu.

Premierul Ludovic Orban a anunţat sâmbătă că va cere Parlamentului prelungirea stării de alertă cu 30 de zile şi şi-a exprimat încrederea că va exista o majoritate în Parlament care să înţeleagă necesitatea acestui demers.

„Vom cere stare de alertă pentru 30 de zile”, a anunţat premierul Ludivic Orban, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

Decizia de prelungire a stării de alertă nu este politică, ci este una fundamentată ştiinţific, care are în spate considerente privind sănătatea publică, a mai afirmat Orban.

„Nu am ce să comentez, nu există nicio legătură între declaraţii şi răspândirea epidemiei, mesajul meu este simplu, decizia de prelungire a stării de alertă nu este politică, ci e o decizie care este fundamentată ştiinţific, care are în spate considerente privind sănătatea publică, care este singura soluţie, o soluţie indispensabilă care să permită autorităţilor şi specialiştilor să apere sănătatea şi viaţa românilor”, a declarat Orban la Piaţa Universităţii.


loading...