Starea de catastrofă pentru stoparea Covid-19 a fost prelungită cu trei luni. Armata a fost chemată să asigure ordinea publică

Chile a prelungit cu o perioadă de trei luni "starea de excepţie constituţională în caz de catastrofă", pentru a stopa epidemia de COVID-19, măsură ce oferă guvernului baza legală pentru recurgerea la armată în scopul asigurării ordinii publice.

16 iun. 2020, 05:38
Starea de catastrofă pentru stoparea Covid-19 a fost prelungită cu trei luni. Armata a fost chemată să asigure ordinea publică

Este vorba despre a proteja vieţile chilienilor„, a justificat ministrul apărării, Alberto Espina. Starea de catastrofă naţională, decretată pentru prima dată la 18 martie, permite menţinerea interdicţiei de deplasare pe timp de noapte şi instaurarea carantinei.

Chile a fost lovită dur de epidemie, înregistrând, la 18 milioane de locuitori, 179.436 de cazuri de contaminare declarate şi 3.362 de decese.

Citeşte şi Grupul de Comunicare Strategică: Restricţiile sunt necesare pentru că infectările au depăşit din nou vindecările

Modul în care a fost gestionată epidemia şi o controversă privind metodologia de numărare a deceselor legate de COVID-19 l-au costat funcţia pe ministrul sănătăţii, Jaime Manalich, care şi-a anunţat sâmbătă demisia. Locul său a fost luat de Enrique Paris, pediatru şi fost preşedinte al Ordinului medicilor.

Chile a fost una din primele ţări latino-americane care a decretat o stare de urgenţă sanitară preventivă încă din 7 februarie. După câteva săptămâni au fost închise frontierele, au fost suspendate cursurile şcolare, restrânse deplasările şi aplicată o politică de depistare masivă a infectărilor.

Dar, spre deosebire de alte ţări latino-americane, Chile a optat nu pentru măsura de izolare generală a populaţiei, ci pentru carantine selective, în funcţie de focare.

Decizia a dat rezultate bune în cartierele înstărite, dar s-a dovedit mult mai puţin eficace în cele sărace.