Starea de război în Ungaria, prelungită până la 1 noiembrie. Puterile lui Viktor Orban au sporit din cauza conflictului din Ucraina

Parlamentul de la Budapesta a votat miercuri prelungirea până la 1 noiembrie a stării de urgenţă în Ungaria, instituite din cauza războiului din Ucraina.

08 iun. 2022, 16:27
Starea de război în Ungaria, prelungită până la 1 noiembrie. Puterile lui Viktor Orban au sporit din cauza conflictului din Ucraina

Legea privind ordinea juridică specială, extinsă pentru a include situaţiile de catastrofă umanitară sau război într-o ţară vecină cu Ungaria, a fost aprobată cu prioritate, cu 116 voturi pentru şi 43 împotrivă.

Scopul său este să pună la dispoziţia guvernului toate instrumentele necesare pentru a ajuta persoane refugiate din cauza războiului şi a proteja ţara de efectele economice nefavorabile ale conflictului, precizează MTI.

Citeşte şi BNR recunoaşte că România ar fi putut urma exemplul dat de Ungaria. „Trebuia să plafonăm preţurile!”

Pe 24 mai, prim-ministrul Viktor Oban a anunţat că guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul amendase Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru ‘Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei’.

Citeşte şi Scandal diplomatic uriaş între Ungaria şi Austria. Directorul televiziunii publice din Viena spune că „ar fi corect ca Viktor Orban să facă un atac de cord”