Starea de sănătate a bolnavilor de cancer s-a agravat în timpul stării de urgenţă. Nu au mai mers la spital de teamă să nu se infecteze

Consecinţele restricţiilor impuse de starea de urgenţă, când internările în spital, altele decât urgenţele, au fost suspendate, încep să se vadă. Unii dintre cei mai afectaţi de această măsură sunt pacienţii oncologici.

RomaniaTV.net
21 mai 2020, 14:22
Starea de sănătate a bolnavilor de cancer s-a agravat în timpul stării de urgenţă. Nu au mai mers la spital de teamă să nu se infecteze

Medicii de la un spital privat din Cluj, care oferă tratament gratuit pacienţilor cu cancer, spun că numărul pacienților oncologici care au ajuns la spital pentru administrarea tratamentului, pe perioada stării de urgenţă, a scăzut aproape la jumătate, iar cazurile sunt mai grave decât în trecut, informează Mediafax.

S-a schimbat nu doar numărul, ci şi starea pacienţilor care ajung să fie trataţi în sensul că acele câteva săptămâni sau câteva luni după au dus la o progresie a bolilor fie din cauză că nu au putut ei să fie consultaţi mai operativ, fie că s-au temut să se adreseze unei consultaţii. Vedem că gravitatea cazurilor care accesează clinica noastră este în medie mai mare decât anterior”, a declarat doctorul oncolog Gabriel Kacso.

Citeşte şi Firea a anunţat că începe testarea gratuită pentru COVID-19 în Capitală. Condiţiile în care se va face testarea şi cine poate beneficia

Anca a fost diagnosticată cu cancer anul trecut. Când a fost instituită starea de urgenţă în România, ar fi trebuit să treacă la o altă etapă a tratamentului. De teamă ca s-ar putea infecta cu coronavirus, Anca a amânat începerea tratamentului.

Eu când am aflat de această pandemie primul gând a fost ce fac mai departe cu radioterapia. Cum iau legătura cu medicul mai departe, unde mă duc, cum îmi continui tratamentul, ce fac dacă mă îmbolnăvesc de COVID-19. Mi-a fost frică. Mi se pare foarte gravă situaţia de amâmare a unui astfel tip de diagnostic”, a spus femeia, potrivit sursei citate.

Şi Emil, un alt pacient oncologic, a decis să-şi amâne tratamentul pe perioada stării de urgenţă.

Eu fac tratament de două săptămâni şi trebuia să încep acest tratament pe 16 martie, ziua în care a fost emisă ordonanţa numărul doi. Mi-a fost frică […] Am revenit după cinci săptămâni când am considerat eu că lucrurile au revenit la normal”, a spus Emil.

Citeşte şi Medicamentul Euthyrox a apărut din nou în farmacii! Iată lista cu locaţiile unde poate fi găsit

La Cluj, toţi pacienţii sunt testaţi pentru coronavirus înainte de a li se administra tratamentul. În Bucureşti, zeci de bolnavi stau la cozi în curtea Institutului Oncologic pentru consultaţii şi tratament.