Starea de sănătate a liderului ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj s-a agravat

Starea de sănătate a liderului ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj, judecat pentru crime de război de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), s-a agravat, la zece luni după ce a fost operat de cancer.

RomaniaTV.net
19 oct. 2014, 12:42
Starea de sănătate a liderului ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj s-a agravat

Vicepreşedintele Partidului Radical Sârb (SRS), Nemanja Sarovic, a declarat într-o conferinţă de presă că lui Vojislav Seselj, care are cancer la colon, i s-au descoperit „metastaze la ficat” şi că săptămâna viitoare urmează să fie luată o decizie cu privire la o nouă intervenţie chirurgicală, a anunţat televiziunea sârbă RTS, potrivit Agerpres.

Vojislav Seselj a fost supus în Olanda unei intervenţii chirurgicale menite să înlăture o tumoare de pe colon. Aflat în detenţie din 24 februarie 2003, Vojislav Seselj, 59 de ani, suferea deja de probleme de sănătate, chiar înainte de operaţia la colon. Partidul său anunţase că în 2012 Seselj suferise o intervenţie chirurgicală pe cord.

Vicepreşedintele SRS a acuzat TPIY că a ascuns rezultatele examenelor medicale ale lui Seselj şi că îi oferă tratament medical neadecvat. Sarovic susţine că Seselj a fost operat la colon abia la un an după apariţia simptomelor. „Nu este nicio îndoială că Tribunalul de la Haga este pe cale să-l omoare pe Vojisav Seselj, căci nu există dovezi care să-i permită să-l condamne. Toate termenele rezonabile pentru a da un verdict au trecut, iar SRS cere eliberarea imediată”, a spus Sarovic.

Vojislav Seselj este judecat pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război comise între 1991 şi 1993 în Bosnia, Croaţia şi Serbia, împotriva unor civili, alţii decât sârbi, în principal croaţi şi musulmani. El a fost deja condamnat în trei rânduri de către TPIY – la 2 ani, la 18 luni şi la 15 luni de închisoare – pentru ultraj adus Curţii în timpul procesului său.