Starea de urgenţă a fost prelungită până pe 7 februarie în Letonia. De luni, Japonia nu mai permite accesul străinilor în ţară

Guvernul Letoniei a decis să prelungească starea de urgență până pe 7 februarie. Inițial, se vehicula că noua stare de urgență va fi în vigoare până pe data de 11 ianuarie, însă a fost extinsă cu aproape patru săptămâni.

RomaniaTV.net
31 dec. 2020, 11:53
Starea de urgenţă a fost prelungită până pe 7 februarie în Letonia. De luni, Japonia nu mai permite accesul străinilor în ţară

„Infecțiile cu SARS-CoV2 continuă să crească în Letonia, iar numărul persoanelor care prezintă simptomele specifice bolii a depășit 1000. Pentru a limita răspândirea coronavirusului, starea de urgenţă a fost extinsă până pe 7 februarie 2021″, se arată un comunicat al guvernului de la Riga, citat de televiziune.

Pe timpul perioadei de urgență oamenii sunt rugați să respecte distanțarea socială și să poarte masca de protecție în mijloacele de transport în comun și în toate spațiile inchise, excepție făcând casele lor. Maștile de protecție sunt obligatorii la locurile de muncă și oamenii sunt sfătuiți să le poarte chiar și în locațiile în care nu sunt obligatorii. Restricțiile sunt impuse și în domeniul vânzărilor pentru a reduce aglomerația din magazine și piețe, dar și de a reduce posibilitatea transmiterii virusului. Restricțiile nu sunt aplicabile vânzărilor online.

Citeşte şi STARE DE URGENŢĂ timp de şase luni. Preşedintele a semnat decretul

Numărul pasagerilor din mijloacele de transport în comun nu trebuie să depășească 50% din capacitatea autohevicului. Toate instituțiile culturale precum expozițiile, librăriile, târgurie și muzeele și-au închis ușile pentru vizitatori. De asemenea, toate saloanele de înfrumusețare au fost închise. Oamenii sunt încurajați să lucreze cât mai mult de acasă, iar angajatorilor li se cere să asigure această variantă atât pentru serviciile din domeniul public, cât și pentru cele din sectorul privat

În plus, Guvernul a confirmat că vor fi restricțiile pentru perioada Revelionului, menită se prevină întrunirile și petrecerile. Aceste resctriții au intrat în vigoare de pe data de 30 decembrie, ora 22:00. Începând cu data de 30 decembrie și până pe 4 ianuarie, iar apoi de pe 8 ianuarie până pe 10 ianuarie de la ora 22:00 pana la ora 5, trebuie să respecte obligația de a nu părăsi domiciliul.

În Asia, numărul contaminărilor cu SARS-CoV-2 a atins un nou vârf în Tokyo, joi, când au fost raportate peste 1.300 de noi cazuri, iar sărbătorirea Anului Nou a fost restricţionată peste tot în ţară.

Japonia se confruntă cu al treilea val al pandemiei, dar şi cu o puternică furtună de zăpadă, astfel că aproximativ 140 de zboruri au fost anulate în mai multe părţi ale ţării. A fost anunţat că se vor depune peste 60 de centimetri de zăpadă în mai multe regiuni.

Prim-ministrul Yoshihide Suga a îndemnat oamenii să sărbătorească intrarea în Anul Nou în linişte, să nu îşi părăsească locuinţele decât dacă este strict necesar. Începând de luni, Japonia interzice intrarea pe teritoriu a străinilor, după ce aici au fost detectate noi variante ale coronavirusului despre care este crezut că au apărut în Marea Britanie şi Africa de Sud.

Ministrul Economiei, Yasutoshi Nishimura, a spus miercuri că Guvernul este posibil să fie nevoit să declare starea de urgenţă dacă numărul de cazuri de Covid-19 creşte. Un eveniment la care împăratul Naruhito şi alţi membri ai familiei imperiale urmau să participe pe 2 ianuarie a fost anulat.