Starea de urgenţă din 2020, declarată neconstituţională în Spania

Curtea Constituţională spaniolă a decis că starea de urgenţă, care a presupus o izolare strictă la domiciliu pentru a limita răspândirea coronavirusului în primul val al pandemiei, a fost neconstituţională, transmite Reuters.

14 iul. 2021, 20:37
Starea de urgenţă din 2020, declarată neconstituţională în Spania

Starea de urgenţă, neconstituţională. Instituită în martie anul trecut, starea de urgenţă a permis guvernului spaniol să suspende temporar libertăţile civile, izolându-i la domiciliu pe aproape toţi spaniolii, informează Agerpres. Autorităţile spaniole au impus unul dintre cele mai stricte lockdown-uri din Europa, permiţându-le oamenilor să iasă din casă numai pentru a merge la serviciu, pentru a face cumpărături de strictă necesitate sau pentru a merge la spital sau la farmacie.

Starea de urgenţă, declarată neconstituţională de guvernul madrilen

Starea de urgenţă a implicat o interdicţie de circulaţie aproape în întreaga ţară şi a autorizat autorităţile regionale competente în materie de sănătate să ia măsuri anti-COVID.

Citeste si Preşedintele Braziliei a fost spitalizat. Momente de cumpănă pentru Jair Bolsonaro

Curtea Constituțională a declarat că a anulat cu majoritate simplă unele articole din decretul privind starea de urgență referitoare la libera circulație a cetățenilor. Hotărârea completă va fi publicată în câteva zile.

Această decizie a Curţii deschide uşa către anularea amenzilor pentru încălcarea restricțiilor impuse în această perioadă. Decizia instanței vine ca răspuns la o petiție depusă de partidul de extremă dreaptă Vox, care susținea că măsurile erau excesiv de dure.

Citeste si Condiţii de călătorie în Grecia, Spania, Turcia şi Italia. Ce reguli trebuie să respecţi