Starea sănătăţii lui Ariel Sharon continuă să se deterioreze

Starea sănătăţii fostului premier israelian Ariel Sharon, aflat în comă de opt ani, s-a degradat şi mai mult, a anunţat luni spitalul în care este internat, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
06 ian. 2014, 13:35
Starea sănătăţii lui Ariel Sharon continuă să se deterioreze

Sănătatea lui Sharon, în vârstă de 85 de ani, care este inconştient de când a suferit un atac cerebral pe 4 ianuarie 2006, se deteriorează începând de la 1 ianuarie.

În pofida unei „stabilizări” a funcţiei cardiace, deteriorarea „altor funcţii vitale” ale pacientului, ca cele susţinute de rinichi, plămâni şi ficat continuă, a anunţat directorul Spitalului Sheba de la Tel Hashomer, în apropiere de tel Aviv, doctorul Zeev Rotstein, citat de presă.

„Riscul la adresa vieţii sale a crescut”, a conchis el, apreciind că, doar dacă nu va avea loc un „miracol”, „situaţia continuă să se degradeze zi de zi”.

Sharon va rămâne în istorie ca cel care a pregătit şi condus, în 1982, invazia Libanului vecin, la vremea respectivă el ocupând funcţia de ministru al Apărării, dar şi ca primul şef al unui Guvern israelian care a efectuat o retragere dintr-o parte a teritoriilor palestiniene, ocupate începând din 1967.

O comisie de anchetă a stabilit în privinţa responsabilităţii lui Sharon că acesta nu a prevăzut şi nici nu a împiedicat masacre în taberele palestiniene de refugiaţi de la Sabra şi Shatila, la Beirut, în septembrie 1982, comise de către o miliţie creştină aliată Israelului.

El a fost nevoit să demisioneze, ceea ce nu l-a împiedicat să devină premier în 2001, post în care a fost reconfirmat în 2003.

În 2005, într-o perioadă în care era considerat un campion al colonizării, el a procedat la evacuarea din Fâşia Gaza a celor aproximativ 8.000 de colonişti care s-au instalat în regiune la încurajările sale.

El a fost criticat dur din cauza acestei decizii, atât de către o mare parte a dreptei, cât şi de către grupul de lobby al coloniştilor.

Sharon a fost spitalizat pe 18 decembrie 2005 în urma unui „uşor atac cerebral” după care a recuperat rapid. Dar pe 4 ianuarie 2006 a intrat într-o comă profundă, după un „atac cerebral grav”.