Starea tehnică a reţelelor de distribuţie de electricitate şi gaze verificată pentru prima dată după 12 ani de ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va face o analiză a stării tehnice a reţelelor de distribuţie energie electrică şi gaze naturale, prima astfel de inspecţie de la concesionarea acestora unor companii private, în urmă cu 12 ani, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

25 aug. 2016, 12:35
Starea tehnică a reţelelor de distribuţie de electricitate şi gaze verificată pentru prima dată după 12 ani de ANRE

ANRE a angajat deja în acest scop o firmă de consultanţă.

„Vom face o analiză a stării tehnice a reţelelor de distribuţie, prima în 12 ani, de la concesionarea acestora. Vom analiza şi reţelele de distribuţie de electricitate, şi pe cele de distribuţie de gaze. Multe dintre aceste reţele sunt supradimensionate faţă de nevoile de consum existente”, a spus Calotă, într-o conferinţă de presă, potrivit news.ro.

Cele mai multe dintre reţelele regionale de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale au fost date în concesiune în anul 2004, pentru o perioadă de 49 de ani.

În sectorul distribuţiei energiei electrice, piaţa a fost împărţită de către stat în opt distribuţii regionale, din care grupul italian Enel a preluat trei (Muntenia Sud – zona Capitalei, Banat şi Dobrogea), Electrica a păstrat trei (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud), grupul ceh CEZ a preluat distribuţia din Oltenia, iar E.ON în Moldova.

În ceea ce priveşte distribuţia de gaze naturale, piaţa a fost împărţită de stat în două zone, firmele de distribuţie fiind vândute către Engie Romania (fosta GDF Suez România) şi E.ON.

ANRE a demarat controale la furnizorii Electrica, Enel, CEZ şi E.ON, pentru a verifica modul de achiziţie a certificatelor verzi.

„Controalele pe care le facem încearcă să identifice elemente de ilegalitate prin care furnizorii de ultimă instanţă au un câmp de acţiune mai larg şi sunt situaţii în care au negociat pachete de energie şi certificate verzi în forme pe care le verificăm dacă respectă sau nu prevederile legale”, a mai spus Calotă.

Potrivit cicepreşedintele ANRE consideră că cota de energie regenerabilă care beneficiază de sistemul de certificate verzi ar trebui să crească anul viitor la 12,5%, de la 8,3%, altfel România riscă să nu îşi mai atingă ţinta de energie regenerabilă pentru 2020.

Citeşte şi MODIFICĂRI la factura la utilităţi: scădere de 11% la curent, creştere de 2% la gaze