Stat-sanctuar. Curtea de Apel a decis: funcţionarii nu sunt obligaţi să colaboreze cu autorităţile pentru migraţie

California democrată a câştigat joi o nouă bătălie judiciară împotriva administraţiei preşedintelui republican Donald Trump, o curte de apel confirmându-i statutul de ''stat-sanctuar'', ai cărui funcţionari nu sunt obligaţi să colaboreze cu autorităţile federale pentru imigraţie, informează vineri AFP.

19 apr. 2019, 06:13
Stat-sanctuar. Curtea de Apel a decis: funcţionarii nu sunt obligaţi să colaboreze cu autorităţile pentru migraţie

Trei judecători ai unei curţi de apel din San Francisco au decis cu unanimitate de voturi să menţină o lege ce limitează cooperarea între poliţia californiană şi autorităţile federale pentru imigraţie. Această legislaţie este de natură „să împiedice eforturile guvernului pentru a face să fie respectată legile privind migraţia”, a recunoscut judecătorul Milan Smith, amintind totodată că statul California îşi are propriile drepturi. Al doilea amendament al Constituţiei SUA stipulează de fapt că toate competenţele non-explicite acordate guvernului federal sunt de resortul statelor, informează Agepres.

Un tribunal din Sacramento s-a pronunţat deja în acest sens în iulie 2018, însă administraţia Trump a înaintat apel.

Cel mai populat şi cel mai bogat stat din SUA, California, bastion democrat unde hispanicii constituie primul grup demografic, s-a angajat într-o bătălie juridică şi politică împotriva guvernului federal, în special în problema imigraţiei şi mediului, potrivit Agerpres.

Recent, Donald Trump a evocat posibilitatea de a-i transfera pe imigranţii ilegali arestaţi la frontiera cu Mexicul spre „oraşele-sanctuar”, majoritatea democrate, în special cele din California. Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale calul său de bătaie şi a caracterizat miile de migranţi veniţi din America Centrală în ultimele luni drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale, acuzându-i în mod regulat pe democraţi de o politică laxă.