Statele europene au început reducerea accizei la carburanți. Ce țări au implementat măsura și câți bani economisesc șoferii

Statele europene au început să ia măsuri în ceea ce privește acciza la carburanți. Nu mai puțin de 15 țări au implementat această măsură pentru ca prețul să scadă la pompă.

28 mart. 2022, 16:42
Statele europene au început reducerea accizei la carburanți. Ce țări au implementat măsura și câți bani economisesc șoferii

Statele europene au început reducerea accizei la carburanți. Un studiu realizat de Federaţia Europeană Transport&Environment (T&E) arată însă că măsura nu este eficientă din punct de vedere social sau economic.

Statele europene au început reducerea accizei la carburanți. Ce țări au implementat măsura și câți bani economisesc șoferii

Rezultatele cercetării demonstrează că oamenii care au venituri mai ridicate vor beneficia de până la opt ori mai mult de această măsură, în timp ce bugetele europene vor înregistra pierderi de 9 miliarde de euro.

Astfel, cei mai bogaţi 10% dintre şoferi vor beneficia de până la opt ori mai mult de aceste reduceri de taxe decât cei mai săraci, în medie, deoarece consumă mult mai mult combustibil.

„Şoferii mai bogaţi conduc mai mult, adesea singuri şi cu vehicule mai mari şi mai poluante. De exemplu, o reducere cu 15 cenţi a accizei la carburant pe parcursul a şase luni va reduce factura unui şofer BMW X5 cu 300 de euro, comparativ cu 85 de euro pentru un şofer Citroen C3. Între timp, persoanele care folosesc transportul public nu beneficiază de niciun sprijin”, exemplifică specialiştii T&E, în studiul citat.

Calculele specialiştilor T&E arată că ţările din Uniunea Europeană (UE) ar putea colecta 27 de miliarde de euro doar în acest an, dacă ar fi aplicat un tarif de import de 25 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, în condiţiile în care „industria petrolieră a Rusiei ar fi nevoită să accepte tarifarea suplimentară, pentru că nu ar avea alternativă, pe termen scurt”.

Grupul celor 15 state europene care au decis reducerea accizelor la carburanţi pentru diferite perioade de timp sunt: Belgia (pentru 3 luni), Croaţia (3 luni), Cipru (2,5 luni), Franţa (4 luni), Germania (3 luni), Grecia (3 luni), Ungaria (3 luni), Irlanda (5,5 luni), Italia (o lună), Malta (decizie pentru 12 luni luată în noiembrie 2021), Ţările de Jos (9 luni), Polonia (6 luni), Portugalia (3,5 luni), Slovenia (o lună) şi Suedia (4 luni).

„Cea mai uşoară modalitate de a evita preţurile mari ale petrolului este de a face posibil ca oamenii să conducă mai puţin. Guvernele ar trebui încurajeze lucratul de acasă şi să reducă temporar tarifele pentru transportul public. Dacă guvernele vor să ajute gospodăriile cu venituri mici, dependente de maşini, ar trebui să scadă impozitele pe venit, să introducă măsuri pentru încurajarea transportului în comun, sau chiar să ofere subvenţii financiare familiilor afectate„, a afirmat Griffin Carpenter, analist auto la T&E.

Citește și: Patronul benzinăriei din Beiuş, reacţie bizară după ce a fost amendat. Şeful ANPC: „Se distra că amenda plătită reprezintă mult prea puţin faţă de cât ar fi câştigat el”