Statele UE au eşuat în încercarea de a îmbunătăţi politicile privind biocarburanţii din culturi alimentare

Statele Membre ale UE nu au reușit să ajungă la niciun acord în privința limitării folosirii biocarburanților din culturi agricole în transporturi, lăsând nesoluționate efectele negative ale politicilor europene în acest sector, transmite asociaţia Terra Mileniul III. Conform estimărilor, amânarea luării unei decizii va conduce la creșterea cantității de emisii de gaze cu efect de seră și a prețurilor la alimente, mai spune asociaţia.
Cristina Dinu
13 dec. 2013, 16:19
Statele UE au eşuat în încercarea de a îmbunătăţi politicile privind biocarburanţii din culturi alimentare

Miniștrii europeni pentru energie au respins ieri, în Consiliul de la Bruxelles, un acord politic de modificare a politicilor europene privind biocarburanții. Propunerea respinsă ar fi limitat la 7% utilizarea biocarburanților din generația I – obținuți din culturi alimentare – care, în amestec cu benzina sau motorina, contribuie la atingerea țintei de energie regenerabilă în transporturi, până în anul 2020. Această țintă a fost stabilită de UE la 10% și a lăsat Statelor Membre posibilitatea de a alege modalitățile de atingere a ei. Majoritatea au optat pentru biocarburanții de primă generație.

Impactul acestor politici se observă cel mai mult în țările în curs de dezvoltare, unde cererea din ce în ce mai mare de biocarburanți conduce la defrișări masive, pierderea biodiversității, limitarea accesului la hrană și conflicte, transmite asociaţia Terra Mileniul III într-un comunicat de presă..

Deși ar fi reprezentat o îmbunătățire a politicilor actuale, introducerea plafonului de 7% a fost considerat de statele europene promotoare ale unor politici curate drept un compromis prea mare, față de propunerea inițială a Comisiei Europene, de 5%. Această diferență de două procente reprezintă echivalentul emisiilor a 9 milioane de autoturisme pe drumurile europene, până în 2020, respectiv 400 de milioane de tone de CO2.

Rezultatul votului determină menținerea unei cote de utilizare a biocarburanților de 10% , ce creează posibilitatea ca emisiile să crească cu 35 – 65 de milioane de tone anual, ceea ce echivalează cu punerea în circulație a 14 – 29 de milioane de mașini pe drumurile europene, conform Institutului pentru Politici de Mediu Europene (IEEP), mai spune asociaţia de protecţia mediului.

„Dacă ar fost aprobată, propunerea de compromis ar fi avut efecte grave, dar menținerea stării de fapt este dezastruoasă. Absența oricăror măsuri înseamnă emisii și prețuri mai mari”, a declarat Nuša Urbancic, manager pentru combustibili curați în cadrul federației europene Transport&Environment.

România a susținut propunerea de compromis

Olanda, Belgia, Danemarca, Italia și Luxemburg au refuzat să sprijine acest compromis, susținând că 7% este prea mult pentru a reduce daunele de mediu și sociale ale cererii europene de biocarburanți. Pe de altă parte, Polonia și Ungaria se opun reformei, considerând inoportună limitarea volumului de biocarburanți proveniți din culturi agricole.

România s-a pronunțat în favoarea compromisului. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, a menționat în cadrul dezbaterilor din Consiliu că România nu își poate permite un plafon de biocarburanți mai mic de 7%, altfel riscă să nu își îndeplinească ținta de 10% de energie regenerabilă în sectorul de transporturi. Ministrul recunoscuse însă anterior că există probleme de natură tehnică și economică ce împiedică introducerea pe piață a benzinei și a motorinei cu un amestec de biocarburanți mai mare de 5%, deoarece în România există peste un milion de autovehicule care nu ar putea utiliza asemenea carburanți.

Conform legislației europene, biocarburanții trebuie să emită cu 35% mai puțin decât combustibilii fosili, pentru a se justifica utilizarea lor. În prezent însă, emisiile provenite din Schimbarea Indirectă a Destinației Terenurilor (ILUC) 2 nu sunt contabilizate pentru calculul emisiilor totale provenite din procesul de producție, transport și utilizare a biocarburanților, mai transmite asociaţia.

Evidența emisiilor provenite din ILUC ar trebui să devină obligatorie, pentru a se putea identifica acei biocarburanți care reduc cu adevărat emisiile. Practic, decidenții ar trebui să ia aminte că scopul primordial al promovării biocarburanților a fost reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din transporturi, a doua cea mai importantă sursă de emisii din Europa și sectorul cu cea mai mare creștere anuală”, a declarat Mihai Stoica, coordonator de proiect în cadrul Fundației Terra Mileniul III.

El a precizat că introducerea factorilor ILUC în calculul emisiilor produse de biocarburanții de generația I ar transmite semnale clare atât industriei, cât și producătorilor de materie primă din sectorul agricol, că aceste politici și finanțările aferente din bani publici europeni sunt orientate exclusiv către prevenirea și combaterea schimbărilor climatice.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce