Statele UE au REFUZAT cotele obligatorii de imigranţi ilegali. Redistribuirea voluntară e însă valabilă

Șefii de stat și de guvern, reuniți joi și vineri în cadrul Consiliului European, nu au aprobat propunerea Comisiei Europene de repartizare a imigranților ilegali prin cote obligatorii între statele membre, în schimb au acceptat redistribuirea 'voluntară' a 40.000 de refugiați sirieni și eritreeni sosiți în Italia și Grecia, plus a încă 20.000 de refugiați în următorii doi ani, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

26 iun. 2015, 14:30
Statele UE au REFUZAT cotele obligatorii de imigranţi ilegali. Redistribuirea voluntară e însă valabilă

Cotele obligatorii de refugiați nu au fost acceptate, dar statele UE vor prelua ‘voluntar’ 60.000 de refugiați. Primul anunț a fost făcut joi seara de cancelarul german Angela Merkel, care a confirmat că repartizarea refugiaților se va face pe o ‘bază voluntară’ și că ‘toate statele membre doresc’ să participe. Totuși, Bulgaria și Ungaria vor fi scutite, întrucât liderii europeni au considerat că acestea suportă deja o puternică presiune prin sosirile masive ale imigranților ilegali, a precizat apoi președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Potrivit agenției EFE, liderii europeni au avut însă o dezbatere tensionată pe tema criteriilor de redistribuire a acestor refugiați, ei convenind în final să definitiveze aceste criterii până la sfârșitul lunii iulie. Conform propunerii inițiale a Comisiei, repartizarea ar fi urmat să se facă potrivit unui algoritm ce ar avea în vedere PIB-ul fiecărei țări, populația ei, rata șomajului și numărul de refugiați deja găzduiți. Dar unele state se opun acestei scheme, ele dorind o altă modalitate de calcul care să le fie mai avantajoasă, potrivit Agerpres.

Și președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a declarat la rândul său (recunoscând că este foarte obosit din cauza prelungirii discuțiilor în timpul nopții) că de acum înainte activitatea va trebui să se concentreze pe implementarea acestui mecanism de redistribuire a refugiaților, iar până la sfârșitul anului să poată fi propus un sistem definitiv de repartizare a imigranților ilegali între statele membre ale UE.

Șeful executivului european a reiterat astfel ideea creării unui mecanism permanent de repartizare a refugiaților ce a fost enunțată în planul inițial cu cotele obligatorii de refugiați prezentat în luna aprilie. De altfel, repartizarea acestor prime două grupuri de 40.000 și, respectiv, 20.000 de refugiați este chiar prima etapă a acelui plan. Conform algoritmului inițial propus de Comisie, care va fi reexaminat, România ar fi urmat să preia 2.362 de refugiați din aceste două grupuri ce totalizează 60.000 de solicitanți de azil.

Citeşte şi Ungaria face legea în UE. Budapesta a SUSPENDAT unilateral primirile de imigranţi. CE reacţionează

Conform datelor Uniunii Europene, de la începutul anului au pătruns în Europa circa 100.000 de imigranți clandestini, numai în Italia cifra fiind de aproximativ 60.000. Acest val de imigranți ilegali, unii veniți din zone de conflict, precum Siria, iar alții din țări africane și motivați de dorința de a găsi un trai mai bun în Europa, a determinat Comisia Europeană să propună un mecanism de repartizare a lor prin cote obligatorii între statele UE, dar multe dintre acestea nu au agreat un asemenea principiu, acceptat în schimb de țările cel mai afectate de sosirea masivă a refugiaților.

Jean Claude-Juncker a fost de la început unul dintre cei mai aprigi susținători ai inițiativei cotelor obligatorii de refugiați, el invocând argumente precum ‘solidaritatea’ europeană și nevoia Europei de forța de muncă a imigranților, în contextul îmbătrânirii continue a populației active europene. În schimb, cei care se opun proiectului au avertizat că acesta nu va face decât să încurajeze imigrația ilegală, sporind totodată și ostilitatea opiniei publice față de imigranți, iar în opinia lor singura soluție este retrimiterea acestora în țările lor.