Statele Unite critică cenzura mediatică „fără precedent” din Rusia

Statele Unite au criticat vineri cenzura 'fără precedent' a mass-media din Rusia care se manifestă, în principal, prin blocarea site-urilor opoziției și ale surselor alternative de informații asupra situației din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 mart. 2014, 21:46
Statele Unite critică cenzura mediatică „fără precedent” din Rusia

‘Statele Unite sunt profund îngrijorate de restrângerea spațiului atribuit mass-mediei independente și libere din Rusia’, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf.

‘În ultimul an, guvernul rus a aprobat o serie de legi care instaurează cenzura și restricții fără precedent în mass-media și publicațiile de pe internet’, a adăugat ea.

Marie Harf a vorbit despre concedierea redactorului-șef al celui mai vechi și mai citit site de informați din Rusia, Lenta.ru, concediată pentru ‘difuzarea de documente cu caracter extremist’. Site-ul a publicat un interviu cu un membru al Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), mișcare radicală și naționalistă ucraineană care s-a aflat în prima linie a manifestațiilor de la Kiev.

De asemenea, autoritățile ruse au blocat accesul la blogul opozantului Aleksei Navalnîi și la principalele trei site-uri critice ale Kremlin.

‘Aceste demersuri cenzurează opiniile divergente, restrânge spațiul pentru dezbateri independente și favorizează răspândirea de versiuni fabricate de guvern ale faptelor și care sunt în mod clar false’, a subliniat diplomata americană.

Potrivit experților, criza din Ucraina și schimbarea puterii la Kiev, prezentate în presa rusă ca o lovitură de stat extremistă susținută de occidentali în scopuri geopolitice, au declanșat această nouă represiune a mass-media libere.

Într-un peisaj mediatic blocat de Kremlin, internetul reprezintă una dintre ultimele modalități de informare independentă și de exprimare pentru opozanți.

Marie Harf a dat asigurări că Washingtonul susține dreptul la liberă exprimare a tuturor opiniilor și a subliniat că ‘acestea sunt drepturi pe care Rusia le-a gravat în propria Constituție’.