Statele Unite iau în consideratre includerea României în programul Visa Waiver

România şi încă trei ţări ar putea intra în programul Visa Waiver. În programul Visa Waiver se află, momentan, 40 de ţări.

27 oct. 2021, 10:17
Statele Unite iau în consideratre includerea României în programul Visa Waiver

Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a spus că Statele Unite iau în considerare includerea a patru ţări în programul Visa Waiver ce permite cetăţenilor să meargă în America fără viză pentru 90 de zile, scrie Reuters.

„Avem patru candidaţi: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a spus Mayorkas la un eveniment din industria turismului. „Suntem foarte, foarte concentraţi pe program”, a adăugat el, spunând că acesta aduce beneficii economice şi de securitate.

Atac armat într-un centru comercial din SUA, 2 morţi şi 4 răniţi

În septembrie, SUA a adăugat Croaţia în programul de scutire de vize. Roger Dow, directorul general al Asociaţiei americane de Turism, a afirmat că includerea Croaţiei în program a dus la o impulsionare a economiei cu 100 de milioane de dolari. „De fiecare dată când este adăugată una dintre ţări, călătoriile explodează”, a spus Dow.

În luna februarie, Mayorkas a vorbit cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii „şi-au exprimat interesul în a menţine Acordul dintre SUA şi UE referitor la PNR (transferul şi folosirea de date ale pasagerilor) şi să colaboreze cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile de a intra în programul Visa Waiver”.

Regina Elisabeta a II-a îşi anulează un eveniment după altul, nu merge nici la COP26. Suverana n-a mai apărut în public de când a fost externată

Pentru a participa la program, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţele legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, aplicarea legii imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor. În prezent sunt 40 de ţări în program.

Ce este programul Visa Waiver 

Visa Waiver este un program al guvernului american ce le permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească în SUA ca turişti sau pentru afaceri pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a obţine o viză.

Nu toate ţările participă la programul Visa Waiver şi nu toţi cetăţenii ţărilor incluse în program sunt eligibili pentru utilizarea programului. Cei care călătoresc în cadrul programului  trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), sunt verificaţi la punctele de intrare în Statele Unite şi sunt înscrişi în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite, se arată pe site-ul Ambasadei SUA în România.

Pentru a participa în program, o ţară trebuie să îndeplinească mai multe criterii legate de combaterea terorismului, imigrare, securitatea documentelor, managementul la graniţe.

Cetăţenii ţărilor membre pot călători fără viză pentru vizite în scop turistic sau pentru afaceri timp de 90 de zile sau mai puţin, cu condiţia îndeplinirii următoarelor cerinţe:

 • Deţin un paşaport cu un cip integrat (paşaport electronic);
 • Se înregistrează online prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA);
 • Îndeplinesc condiţiile standard ale programului visa Waiver.

Pentru a intra pe teritoriul S.U.A. prin Programul Visa Waiver, călătorii trebuie să:

 • Fie cetăţeni ai uneia din ţările enumerate mai jos şi să se afle în posesia unui paşaport conform Programului Visa Waiver;
 • Să deţină autorizaţia ESTA;
 • Să rămana pe teritoriul S.U.A. cel mult 90 de zile;

Apoi, scopul călătoriei să fie deja cunoscut:

 • Afaceri – Scopul călătoriei este consultarea cu parteneri de afaceri; participarea la o convenţie sau o conferinţă stiinţific-educaţională, profesională sau de afaceri, la date prestabilite; de a achiziţiona o proprietate sau pentru a încheia un contract;
 • Turism – Scopul călătoriei este recreaţional: turism, vacanţă, vizitarea prietenilor sau rudelor, odihnă, tratament medical, activităţi de natură socială şi participarea amatorilor la competiţii în domeniul muzical, sportiv sau la alte evenimente sau concursuri similare care nu vor fi remunerate;
 • Tranzit – Tranzitarea pe parcursul călătoriei  a teritoriului Statelor Unite.

Dacă accesul în Statele Unite se face pe calea aerului sau a apei, trebuie:

 • Să deţină un bilet de întoarcere sau de continuare a călătoriei. Dacă deplasarea se face în baza unui bilet electronic, persoana trebuie să aibă asupra sa o copie a itinerarului pe care să o prezinte inspectorului de imigrări. Persoanele care călătoresc cu bilete de continuare a călătoriei a căror destinaţie finală este Mexic, Canada, Bermuda sau Caraibe trebuie să fie rezidenţi legali ai teritoriilor respective;
 • Intrarea în Statele Unite la bordul unei linii aeriene sau maritime care a agreat participarea la program. Aici sunt incluse aeronavele unei corporaţii americane care a încheiat un acord cu Departamentul de Securitate Internă pentru transportul pasagerilor în cadrul Programului de renunţare la obligativitatea vizelor.
 • Dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale terestră din Canada sau Mexic, cerinţele privind documentele sunt aceleaşi, cu excepţia faptului că nu se impune obligativitatea deţinerii unui bilet de întoarcere şi a folosirii unui transportator semnatar al programului. Trebuie să demonstraţi în faţa inspectorului că deţineţi suficiente fonduri pentru a vă întreţine pe durata şederii în Statele Unite şi pentru părăsirea teritoriului Statelor Unite.

loading...
Partenerii noștri