Statele Unite impun noi sancţiuni Iranului

Trezoreria americană (Ministerul de Finanțe al SUA) a anunțat joi sancțiuni financiare împotriva mai multor societăți iraniene pentru sprijinul acordat programului de rachete balistice în Iran și împotriva a două întreprinderi britanice care aveau legături cu compania aeriană iraniană Mahan, aflată deja pe lista neagră.

25 mart. 2016, 09:48
Statele Unite impun noi sancţiuni Iranului

Potrivit unui comunicat al Trezoreriei, două filiale ale grupului Shahid Hemmat Industrial Group sunt sancționate pentru implicare directă în elaborarea programului iranian de rachete balistice.

Două unități ale comandamentului care face parte din Corpul gardienilor Revoluției Islamice, având responsabilitate operațională în program, au fost adăugate de asemenea pe lista neagră.

Iranul a procedat la o serie de testări ale unor rachete balistice în 8 și 9 martie. ‘Programul rachetelor balistice al Iranului și sprijinul acordat terorismului constituie o amenințare continuă pentru regiune, SUA și partenerii lor în lume’, a declarat Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei însărcinat cu lupta împotriva terorismului. ‘Vom continua să facem uz de instrumentele noastre pentru a combate programul rachetelor balistice și sprijinul acordat terorismului, inclusiv utilizând sancțiunile’, a adăugat el.

Ministerul Afacerilor Externe iranian a denunțat imediat joi aceste noi sancțiuni, prin purtătorul său de cuvânt, Hossein Jaber Ansari. ‘Programul balistic al Iranului nu are nicio legătură cu acordul nuclear și nici nu încalcă rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU. Acest program este total defensiv și nicio măsură nu va putea priva Republica Islamică a Iranului de drepturile sale legitime și legale pentru a-și întări capacitatea de apărare și securitatea sa națională’, a declarat el.

Rezoluția 2231, adoptată după acordul istoric din iulie 2015 între Iran și marile puteri, prevede că Iranul trebuie să se abțină să lanseze rachete balistice care ar putea fi echipate cu ogive nucleare.

‘Guvernul Republicii islamice, conform ordinului dat Ministerului Apărării de președintele Republicii, își va întări capacitatea defensivă ca reacție la orice ingerință a SUA privind programul său balistic’, a adăugat responsabilul iranian.

Trezoreria americană a sancționat, de asemenea, două entități britanice. Aviation Capital Solutions și directorul său, Jeffrey Ashfield, cu sediul în Marea Britanie, precum și Aircraft Avionic Parts and Supports (AAPS) au de acum înainte averile înghețate în SUA și orice persoană care face afaceri cu aceste entități este pasibilă de sancțiuni.

Aviation Capital Solutions este acuzată că a ajutat Mahan Air, cea mai importantă companie aeriană iraniană după Iran Air, să cumpere motoare de avioane, în timp ce AAPS ar fi facilitat tranzacții financiare în favoarea companiei aeriene, prin alte două companii cu sediul în Emiratele Arabe Unite, vizate de asemenea de sancțiuni.

Citeşte şi Iranul continuă testele cu rachete balistice. A lansat încă două. Sunt concepute pentru a lovi Israelul

Mahan Air, cu sediul la Teheran, fusese pusă pe lista neagră americană la sfârșitul anului 2011 pentru că acordase sprijin material și tehnic unității de elită a Gardienilor Revoluției Islamice Force al-Qods.

Potrivit administrației americane, Mahan Air ‘continuă să susțină acțiunile guvernului iranian care destabilizează regiunea procedând la zboruri spre Siria pentru a transporta combatanți’.

SUA au ridicat o mare parte din sancțiunile împotriva Iranului în cadrul acordului istoric încheiat în iulie 2015 cu privire la programul nuclear iranian. Dar înalți responsabili iranieni afirmă că aceste sancțiuni sunt ridicate ‘doar pe hârtie’.

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat duminică SUA că ‘nu-și respectă angajamentele’. ‘Prin căi ocolite, ei împiedică Republica islamică să-și atingă obiectivele’, a afirmat ghidul suprem, adăugând de asemenea că Europa este reticentă să facă afaceri cu Iranul ‘de teama’ SUA.

Aceste noi sancțiuni constituie a treia măsură luată joi împotriva Teheranului după arestarea unui consilier al misiunii diplomatice a Iranului la ONU, Ahmad Sheikhzadeh, pentru violarea sancțiunilor americane împotriva Iranului și inculparea a șapte iranieni pentru atacuri informatice împotriva mai multor bănci americane și a unui baraj în apropiere de New York.