Statele Unite suspectează Rusia de încălcarea unui tratat strategic, sesizând NATO

Statele Unite au informat Alianţa Nord-Atlantică în legătură cu posibila încălcare de către Rusia a unui acord privind forţele strategice, după ce armata rusă a testat un nou tip de rachetă de croazieră, afirmă surse citate de ziarul The New York Times, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
30 ian. 2014, 21:45
Statele Unite suspectează Rusia de încălcarea unui tratat strategic, sesizând NATO

Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de spionaj americane, Rusia a efectuat teste cu un nou tip de rachetă de croazieră încă din anul 2008.

Testele ruse ar încălca Tratatul Rachetelor Nucleare cu Rază Medie de acţiune (INF), semnat în anul 1987 de preşedinţii Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov.

Administraţia de la Washington anchetează testele Rusiei din mai 2013, solicitând explicaţii din partea Moscovei. „Deocamdată, nu s-a stabilit oficial că Rusia a încălcat Tratatul”, a explicat Rose Gottemoeller, un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat.

Deşi litigiul nu a fost constatat la nivel formal, Administraţia Barack Obama a informat Alianţa Nord-Atlantică în legătură cu această situaţie.

„Respectarea sau nu a prevederilor unui tratat nuclear este o problemă foarte serioasă. Tratatul Rachetelor Nucleare cu Rază Medie de acţiune este o componentă-cheie a securităţii euro-atlantice”, a declarat un oficial NATO citat de BBC.

Statele Unite nu au dezvăluit despre ce rachetă de croazieră este vorba, dar, potrivit unor experţi, Rusia a testat sisteme R-26, cu o rază de acţiune de până la 12.000 de kilometri.