Statele Unite vor să ajungă la „un parteneriat real” cu Africa. Antony Blinken: „Nu vrem o relaţie dezechilibrată”

Secretarul de stat american Antony Blinken a aterizat duminică în Africa de Sud, urmând să viziteze ulterior Republica Democratică Congo şi Rwanda, într-un turneu menit să contracareze influenţa diplomaţiei ruse pe continentul african.

08 aug. 2022, 19:54
Statele Unite vor să ajungă la „un parteneriat real” cu Africa. Antony Blinken: „Nu vrem o relaţie dezechilibrată”

Această vizită a lui Anthony Blinken are loc la scurt timp după turneul african al ministrului rus de externe Serghei Lavrov, în luna iulie. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Africa de Sud, o naţiune lider în curs de dezvoltare, a adoptat o poziţie neutră în conflict, refuzând să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova.

Cu toate acestea, Blinken a insistat în cadrul întâlnirii de luni cu secretarul de stat sud-african Naledi Pandor pe ideea că Washingtonul nu vrea să ”depăşească” influenţa altor puteri mondiale pe acest continent.

”Ceea ce căutăm noi, înainte de toate, este un prteneriat adevărat între Statele Unite şi Africa. Nu vrem o relaţie dezechilibrată sau tranzacţională”, a subliniat, într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa sud-africană Naledi Pandor, Antony Blinken, potrivit News.ro.

Şeful diplomaţiei americane, care a sosit în Africa de Sud duminică, prima etapă a unui turneu în Africa, în care vizitează până joi Republica Democratică Congo şi Rwanda, urma să-şi prezinte viziunea strategică pe acest continent într-un discurs la Universitatea din Pretoria.

Citeşte şi: Viktor Orban, la un pas de înec în concediu. Premierul ungar a fost salvat în ultima clipă de un jurnalist

Această vizită are ca scop să încerce să apropie diplomaţia sud-africană de Occident şi de contracarare a influenţei Rusiei în Africa, estimează mai mulţi experţi.

Ea are loc la scurt timp după un turneu în Africa, la sfârşitul lui iulie, al omologului său rus Serghei Lavrov, care a vizitat Congo, Uganda, Egiptul şi Etiopia.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat, la rândul său, recent, trei ţări africane în cadrul unui turneu.

Antony Blinken a declarat luni că Washingtonul nu consideră această regiune drept ”ultimul teren de joacă într-o competiţie între marile puteri”.

”Nu aşa vedem noi lucrurile în mod fundamental. Nu aşa ne facem noi să avanseze angajamentul aici”, a subliniat el.

”Angajamentul nostru în favoarea unui parteneriat consolidat cu Africa nu constă în a încerca să depăşim pe cineva”, a dat asigurări Blinken.

Citeşte şi: Balena Beluga ajunsă prin Sena ar putea muri de foame. Autorităţile franceze nu au putut să o salveze încă: „Suntem cu toţii sceptici”