Statistici alarmante: Peste 100.000 de imigranţi au ajuns în Europa în ultimele cinci luni

Peste 100.000 de imigranți și refugiați au ajuns în Europa traversând Marea Mediterană, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), informează AFP.

09 iun. 2015, 13:42
Statistici alarmante: Peste 100.000 de imigranţi au ajuns în Europa în ultimele cinci luni

Numărul total de 103.000 de persoane a fost atins în acest weekend, odată cu sosirea a 6.000 de imigranți și refugiați în sudul Italiei, salvați în cadrul operațiunii europene Triton, coordonată de paza de coastă italiană, a precizat pentru presă Adrian Edwards. Majoritatea imigranților vin din Africa subsahariană, printre ei fiind copii și femei însărcinate, a subliniat acesta.

De la începutul anului, 54.000 de persoane au ajuns în Italia, 48.000 în Grecia, 91 în Malta și 920 în Spania, a precizat purtătorul de cuvânt al UNHCR.

Citeşte şi Imigranţi în Mediterană: Libia se opune unei rezoluţii asupra proiectului european

Operațiunea Triton este derulată de Frontex, agenția europeană pentru gestionarea cooperării operaționale la frontierele externe ale statelor membre ale UE, și se bazează pe participarea a 26 de țări europene.

Duminică, în condițiile în care numărul de imigranți care au debarcat pe coasta italiană a depășit 50.000 de la începutul anului, trei importante regiuni din Italia de Nord — Liguria, Lombardia, Veneția — au avertizat că vor refuza să mai primească alți imigranți.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), circa 1.770 de bărbați, femei și copii au murit sau au fost dați dispăruți în încercarea de a traversa Marea Mediterană, din nordul Africii și Orientul Mijlociu.