Stațiunea fantomă de la malul mării în care nu a locuit nimeni zeci de ani. Plajele superbe au fost părăsite și totul s-a năruit într-o singură noapte

Stațiunea fantomă care nu a văzut, zeci de ani, picior de om. Chiar dacă avea plaje superbe, locul a fost ruinat într-o singură noapte.

04 iun. 2023, 13:55
Stațiunea fantomă de la malul mării în care nu a locuit nimeni zeci de ani. Plajele superbe au fost părăsite și totul s-a năruit într-o singură noapte
Stațiunea fantomă de la malul mării

Stațiunea fantomă, cu plaje superbe și peisaje de vis, se află în Cipru. Este vorba despre stațiunea Varosha, care, în anul 1974, înainte de divizarea Ciprului, se afla în plină expansiune.

Aici erau hoteluri colosale, cartiere surprinzătoare și plaje pe măsură. Nispiul era extrem de fin și nu putea fi comparat cu nimic altceva. Celebrități precum Richard Burton, Elizabeth Taylor și Brigitte Bardot au vizitat insula în perioada sa de glorie, de mai multe ori, potrivit BBC.

Citește și: Incident aviatic neobișnuit. Un avion a zburat timp de mai multe ore în timp ce pasagerii și piloții erau morți sau inconștienți

„Oricine vine din Varosha are o noțiune romanțată despre ea”, a declarat Vasia Markides, o greco-cipriotă americană a cărei mamă a crescut acolo.

„Ei vorbesc despre faptul că este centrul artei și al activității intelectuale. Îl descriu ca fiind Riviera franceză a Ciprului”, a mai adăugat ea.

Acum, clădirile sunt prăbușite, iar plajele au rămas ale nimănui, iar stațiunea Varosha a rămas doar o amintire frumoasă.

În 1974, când Turcia a invadat Cipru, districtul Varosha a fost și el vizat. Zecile de mii de persoane care locuiau aici au părăsit zona, de teamă că va urma un război, sperând că se vor putea întoarce aici, la un moment dat. Dar asta nu s-a întâmplat nici după aproape 40 de ani.

Citește și: Catastrofă feroviară: Sute de morți și de răniți după ce două trenuri s-au ciocnit violent

600 de hectare ale stațiunii au fost părăsite de localnici, acestea fiind acum izolate de garduri. ONU a încercat de mai multe ori să găsească o soluție pentru a readuce locul la viață, dar în zadar.

Turcia a obținut controlul celei de-a treia secțiuni nordice a insulei, dar nimic nu s-a mai făcut aici, până în 2020. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, anunța în toamna anului 2020 că o parte a orașului-port Famagusta, numită Varosha, se va redeschide.