Staţiunea Mamaia revine la aerul retro, din anii ’80. Plaja va fi protejată de o lizieră

Mamaia va fi înverzită din nou după modelul stațiunii din anii `80, cu o lizieră ce va proteja plaja, potrivit unui anunț al directorului Administrației Plajelor, Bogdan Bola.

21 nov. 2020, 11:32
Staţiunea Mamaia revine la aerul retro, din anii ’80. Plaja va fi protejată de o lizieră

Liziera de pe plajă din staţiunea Mamaia va avea, pe lângă rolul estetic, și un rol de stopare a eroziunii eoliene a plajelor care vor fi lărgite, potrivit oficialului constănțean, citat de Info Sud Est.

Este oficial: plantăm prima barieră verde pe litoralul nostru! Mulți încă își amintesc că în anii ’70 și ’80 exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia. Acestea aveau atât un rol peisagistic, dar și de protecție împotriva vânturilor puternice care măturau plajele noastre, transportând nisipul în toată stațiunea. Aceste perdele forestiere au dispărut, treptat, în totalitate, lăsând litoralul nostru parcă un pic mai trist”, spune directorului Administrației Plajelor, Bogdan Bola.

Perioada de plantare din staţiunea Mamaia este prevazută în lunile de primăvară ale anului următor (martie – mai) după finalizarea lucrărilor de înnsipare aprobate prin proiect.

Citeşte şi Iarnă în toată regula la Rânca, ninge ca-n poveşti. Stratul de zăpadă e deja de 8 cm VIDEO

Astfel, optimizând proiectul existent de stopare a eroziunii, vom planta peste 650 de puieți pe o lungime de aproximativ patru km. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari șanse să „prindă” în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie. Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), considerăm că alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene”, a mai scris Bogdan Bola, pe Facebook.