Intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi şi în exteriorul localităţilor, aprobată de Parlament. Ministrul Mediului: „Protejarea oamenilor e prioritatea noastră”

Parlamentul a adoptat miercuri legea ce permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor. Actul normativ a fost aprobat, ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis.

22 iun. 2022, 23:54
Intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi şi în exteriorul localităţilor, aprobată de Parlament. Ministrul Mediului: „Protejarea oamenilor e prioritatea noastră”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a reacţionat după votarea legii privind intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi.

„Asigurăm protecţia speciilor, dar protejarea oamenilor şi a bunurilor acestora este prioritatea noastră! Parlamentul a adoptat, astăzi, a doua oară, după reexaminarea cerută de preşedintele Klaus Iohannis, legea care permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor”, a precizat ministrul Mediului, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Ro-alert în cascadă: 14 apeluri avertizează în legătură cu prezenţa urşilor în Harghita

Tanczos Barna a precizat că „încă de anul trecut este în vigoare Ordonanţa de Urgentă, iniţiată de el, ce a permis intervenţia în intravilan”.

„Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare şi pentru situaţia în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la iniţiativa noastră, cheltuielile administraţiilor locale privind permanenţa şi intervenţia imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului. Împreună cu ordinul de ministru prin care am stabilit cotele de intervenţie şi prevenţie avem, în sfârşit, toate instrumentele pentru a salva vieţi, pentru a apăra viaţa şi bunurile oamenilor împotriva urşilor deveniţi agresivi”, a explicat ministrul Mediului.

Citeşte şi: Urşii se apropie de Bucureşti. Alertă pentru locuitorii din Ciolpani!

De asemenea, Tanczos Barna a afirmat că „sunt soluţii imediate, imperios necesare în condiţiile înmulţirii atacurilor de urs şi a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creşterii constante a populaţiei de urs brun din cauza unui management impropriu”.

Citeşte şi: Bărbat fugărit de urși după ce a ieșit dintr-un tunel de pe Transfăgărășan. Incidentul a fost filmat – FOTO, VIDEO

”Soluţia pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populaţiei de urs. Ministerul Mediului derulează un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populaţiei de urs brun cu ajutorul unor metode ştiinţifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei”, a mai menţionat ministrul Mediului.

Citeşte şi: Urșii se plimbă pe străzile de pe Valea Prahovei ca în pădure. Localnicii îi privesc ca pe niște animale de companie, iar autoritățile au uitat să mai intervină. Imagini incredibile!