Statuia lui Mihai Viteazu din Târgovişte, vopsită în auriu. Sculptorul vrea să dea în judecată primăria

Sculptorul care în urmă cu 20 de ani a realizat statuia lui Mihai Viteazu din Târgovişte, intenţionează să dea în judecată Primăria. Acesta consideră că monumentul a fost vopsit "ca o maşină de gătit" şi placat "cu faianţari", ceea ce a dus la distrugerea lui.

11 sept. 2017, 12:41
Statuia lui Mihai Viteazu din Târgovişte, vopsită în auriu. Sculptorul vrea să dea în judecată primăria

Sculptorul Mihai Marcu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că se va consulta cu un avocat pentru a da în judecată Primăria din Târgovişte sau chiar pe primarul oraşului, Daniel Cristian Stan, care a decis vopsirea statuii cu auriu.

Nu m-am decis pe cine să dau în judecată, fie pe primar, fie Primăria. O să vorbesc cu un avocat să vedem. Nu vreau daune morale. Aici primarul e vinovat, în opinia mea. E hotărârea lui să vopsească în auriu statuia„, a declarat Marcu.

Sculptorul consideră că prin vopsire, monumentul pe care l-a construit în urmă cu 20 de ani a fost deteriorat, fiind placat „cu fainaţari”, fără să i se ceară acordul.

Mi-au deteriorat întreaga operă. Eu evaluez această opera ca fiind inestimabilă. E o capodoperă, e o lucrare perfectă. Au vopsit-o ca pe o maşină de gătit. Soclul l-au transformat total, fără să-mi ceară acordul. Placarea au făcut-o cu faianţari care pun faianţa în baie„, a mai precizat sculptorul Mihai Marcu.

Statuia lui Mihai Viteazu, amplasată în centrul municipiului Târgovişte, a devenit motiv de dispută în spaţiul virtual, după ce monumentul a fost restaurat şi vopsit auriu. Primarul Daniel Cristian Stan a ales culoarea, spunând că a preluat modele ale unor statui din Paris, Londra sau New York.

Acţiunea în sine nu a însemnat decât aplicarea unei protecţii şi punerea în valoare decentă a unei statui (care nu este monument istoric), care, prin patina neuniformă cu trasee de degradare cauzate de diferite depuneri, necesita o intervenţie de unitarizare din partea unor specilialişti„, a spus Stan pe facebook.

Acesta a mai spus că „aplicarea unui strat de protecţie de culoarea bronzului natural, nealterat de oxizi, permite, prin reflexele luminoase, să poată fi observate mai bine detaliile statuii, altfel, afectate de tonurile foarte închise şi patina neunitară”.

Cromatica şi tipul acesta de intervenţii se practică în occident de multă vreme. La final, vă ofer o serie de imagini cu statui din Paris, Londra, New York, Dresda, etc„, mai spune primarul din Târgovişte, pe facebook.

Unii localnici sunt de părere că acum statuia arată mult mai bine, alţii, dimpotrivă, cred că este un kitsch.

Citeşte şi Statuia aurită a lui Mihai Viteazu din Târgovişte, motiv de dispută între primar şi localnici