Statuile gemenilor lui Marc Antoniu şi ai Cleopatrei, redescoperite în Egipt FOTO

O sculptură care înfăţişa doi bebeluşi au fost descoperită în 1918, în apropierea templului Dendera, pe malul de vest al Nilului şi achiziţionată de Muzeul Egiptean din Cairo. Însă, nimeni nu a ştiut, până acum, care era semnificaţia ei.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 08:12
Statuile gemenilor lui Marc Antoniu şi ai Cleopatrei, redescoperite în Egipt FOTO

Cercetătorii au aflat acum că sculpturile celor doi bebeluşi, intitulate JE 46278, îi înfăţişează pe Alexandru Helios şi Cleopatra Selene, gemenii lui Marc Antoniu şi ai Cleopatrei.

„Sunt doi copii goi, unul este băiat, iar celălalt este fetiţă, de aceeaşi mărime, ce stau pe doi şerpi. Fiecare are câte un braţ în jurul fratelui, în timp ce cu cealaltă mână ţin un şarpe”, explică egiptologul Giuseppina Capriotti, de la Consiliul Naţional Italian de Cercetare.

„Din păcate, feţele nu sunt conservate prea bine, însă putem vedea că băiatul are părul ondulat, cu părul strâns în coadă, pe partea dreaptă a capului, un stil tipic pentru copiii egipteni. Părul fetiţei este aranjat într-un mod similar cu melonenfrisur (coafura-pepene), un stil elaborat, asociat cu dinastia Ptolemeică şi mai ales cu Cleopatra”, a mai spus arheologul.

Cleopatra s-a născut în anul 69 î.Hr., într-o dinastie greacă-macedoneană, care a condus Egiptul trei secole. Ea a fost ultimul faraon egiptean, după ce a ajuns pe tron la doar 17 ani. Se spune că s-a sinucis în anul 30 î.Hr., lăsându-se muşcată de vipere, după ce a pierdut bătălia de la Actium.

Frumoasa regină a mai avut un copil cu Iulius Cezar, Cezarion, şi un alt băiat cu Marc Antoniu, Ptolemeu Philadeus.