Statul a împrumutat 500 milioane lei de la bănci pe şase luni, la o dobândă de 0,42% pe an

Ministerul Finanţelor a vândut joi certificate de trezorerie în valoare de 500 milioane lei, scadente la 20 martie 2017, în linie cu programul anunţat, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 0,42%, uşor sub nivelul de la licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă.

RomaniaTV.net
15 sept. 2016, 11:30
Statul a împrumutat 500 milioane lei de la bănci pe şase luni, la o dobândă de 0,42% pe an

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit de peste patru ori mai mult faţă de suma cerută de stat, respectiv 2 miliarde lei.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Randamentul mediu ponderat este de 0,42% pe an, puţin sub nivelul de la ultima licitaţie de certificate de trezorerie pe şase luni, din 8 august, când randamentul mediu anual a fost de 0,43%.

Certificatele de trezorerie sunt împrumuturi pe termen scurt şi foarte scurt, de maximum un an.

În luna septembrie, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,3 miliarde lei de pe piaţa internă prin vânzarea de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga încă 420 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.