Statul a împrumutat în primele trei luni 7,1 miliarde de lei de la băncile din România şi 3 miliarde de euro de pe extern

Statul a împrumutat în primele trei luni ale anului 7,1 miliarde de lei de la bănci și investitori, prin emisiuni de obligațiuni pe piața internă. Suma este ușor sub cea planificată, de 8,4 miliarde de lei, însă după ce luna ianuarie a fost un eșec pentru planul de împrumut al statului, din cauza ordonanței 114 (ordonanța lăcomiei), Ministerul Finanțelor a schimbat strategia, a anunțat sume mai mici și a reușit astfel, ajutat de contextul internațional, să întoarcă o majorare a dobânzilor înregistrată în principal în luna ianuarie. Guvernul și-a completat, însă, necesarul de finanțare după ce a împrumutat recent, 3 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe.  

30 mart. 2019, 13:03
Statul a împrumutat în primele trei luni 7,1 miliarde de lei de la băncile din România şi 3 miliarde de  euro de pe extern

Media lunară de pe piața internă, de 2,37 miliarde de lei în primele trei luni de anul acesta, este cu mult sub media pe lună de anul trecut, de 3,8 miliarde de lei. Anul trecut, statul a luat de pe piața internă, de la bănci și alți investitori, aproape 46 miliarde de lei.

Citeşte şi VEŞTI PROASTE. Fiecare român este dator câte 3500 de euro

Împrumuturile totale ale statului s-au situat la circa 70 miliarde de lei. De ce este important: Băncile sunt cei mai mari creditori ai statului, care împrumută anual sume mari de bani, de peste 70 de miliarde de lei anul trecut, pentru a acoperi deficitul bugetar, dar și pentru a plăti datoria care ajunge la scadență. Procesul acesta, în care statul împrumută din nou bani pentru a achita o datorie veche ajunsă la scadență, se numește rostogolire și este o practică întâlnită la multe alte state. Datoria statului nu scade, astfel, iar în timp poate ajunge să reprezinte o povară extrem de ridicată pe bugetul de stat.

Mai multe detalii pe profit.ro.