Statul a plătit anul trecut peste 23,4 milioane de lei pentru alocațiile de stat pentru copii

Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2022 au însumat peste 23,4 milioane de lei. La sfârșitul lunii septembrie, oficialii din Senat au decis să adopte proiectul de lege al PNL, care prevede dublarea alocațiilor pentru susținerea familiei.

27 dec. 2022, 14:39
Statul a plătit anul trecut peste 23,4 milioane de lei pentru alocațiile de stat pentru copii

Statul a plătit anul trecut peste 23,4 milioane de lei pentru alocațiile de stat pentru copii!

Potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), valoarea totală a alocațiilor pentru susţinerea familiei, plătite de stat în luna noiembrie 2022, a fost de 23,47 milioane de lei, în timp ce suma medie primită de fiecare beneficiar a fost de 182,76 lei.

Citiți și: Alocaţii 2023. Bătaie de joc la adresa copiilor, majorare de 12 lei de anul viitor

Cuantumul înregistrat în luna precedentă a fost mai mare cu peste un milion de lei faţă de luna octombrie, se arată în analiza făcută de instituție.

De asemenea, în luna octombrie, cuantumul alocațiilor pentru susținerea familiei a depăşit 22,43 milioane de lei, iar suma medie primită de beneficiar a fost de 179,09 lei, potrivit infofinanciar.ro

Județele din țară unde sunt cei mai mulți beneficiari:

a) Bacău – 7.738

b) Suceava – 7.504

c) Iaşi – 6.720

d) Vaslui – 6.495.

În ceea ce privește valoarea medie cea mai mare a drepturilor, cei mai câștigați au fost cei din judeţele Timiş – 220,08 lei, Braşov – 214,12 lei, Ilfov – 203,79 lei şi Bihor – 202,37 lei.

Alocațiile pentru susținerea familiei au fost instituite de Legea nr. 277/2010. Ajutor social oferit de stat este destinat familiilor care au în îngrijire copii şi realizează venituri mai mici decât pragul stabilit de lege.

Alocațiile pentru susținerea familiei, dublate de Senat

La sfârșitul lunii septembrie, oficialii din Senat au decis să adopte proiectul de lege al PNL, care prevede dublarea alocațiilor pentru susținerea familiei.

Astfel, alocația complementară, oferită unei familii cu doi părinți și un singur copil, în care venitul fiecărui membru nu depășește 0,80 ISR (indice social de referință, în valoare de aproximativ 430 de lei) va crește de la 87 de lei la 174 de lei.

Pentru a deveni lege, acest proiect trebuie să treacă și de votul din Camera Deputaților, care este for decizional.

„Legislația națională cu privire la susținerea tinerelor familii, a celor cu copii în întreținere sau care sprijină natalitatea, a prevăzut în decursul timpului anumite formule de sprijin sau alocații financiare care, din cauza dificultăților bugetare din ultimii ani nu s-au actualizat la nivelul prețurilor de consum. De exemplu, alocația prevăzută la Legea nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea famișiei nu a mai suferit actualizări de aproape 7 ani, în condițiile în care creșterea prețurilor a fost constantă, iar în anul 2022 se prefigurează cea mai mare inflație din ultimul deceniu”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor, scrie Adevărul.

Citiți și: Alocaţii 2023. Marcel Ciolacu, veste bună pentru toţi copiii, majorarea se aplică de la 1 ianuarie 2023. Budăi a confirmat!