Statul a pus ochii pe banii românilor din bănci. De la ce sumă în sus se pune taxă

Dacă cineva a vândut un apartament ori a avut o moștenire și a băgat banii într-un depozit la bancă va trebui să depună Declarația Unică și să plătească 10% CASS.

28 nov. 2022, 18:14
Statul a pus ochii pe banii românilor din bănci. De la ce sumă în sus se pune taxă

În acest moment, pentru câștigul din depozitele din bănci se plătește impozitul pe venit (care se reține la sursă) și contribuția la sănătate, dacă plafonul de 12 salarii minime a fost depășit. Ei bine, pentru că Ordonanța 16 (cea a creșterilor de taxe) a venit cu noi plafoane de 6, 12 și 24 de salarii, înseamnă că mai mulți români vor plăti CASS către stat.

Cu alte cuvinte, de exemplu, la un depozit de 260.000 de lei (circa 52.800 euro la cursul de astăzi), câștigul este de peste 18.000 de lei (dacă ne uităm la topul dobânzilor din piață).

Asta înseamnă că dacă cineva a vândut un apartament ori a avut o moștenire și a băgat banii într-un depozit la bănci va trebui să depună Declarația Unică și să plătească 10% CASS. Impozitul pe venit este reținut la sursă!

Având în vedere dobânzile ceva mai mari de anul acesta și faptul că multe vor avea scadența anul viitor, în 2024 va trebui ca multe dintre persoanele care au câștiguri mai mari de 6 salarii minime să plătească contribuția la sănătate.

În legătură cu plafonul din 2024, rămâne de văzut care va fi salariul minim atunci. Între timp, noile plafoane de 6, 12 și 24 au fost introduse de ANAF în proiectul privind Declarația unică pe 2023.

Se schimbă Declarația unică pentru 2023. Până când o puteți depune la ANAF – DOCUMENT

Se schimbă Declarația unică pentru 2023, a anunțat ANAF. Noul plafon de anul viitor va fi stabilit în funcție de salariul minim, care a fost anunțat ca fiind 3.000 de lei.

Declarația unică 2023 poate fi găsită aici.

Cu ce modificări vine Codul Fiscal în acest an:

  • modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor, în sensul în care, începând cu 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil;
  • reglementarea unor obligaţii fiscale pentru persoanele fizice care obţin din străinătate venituri din pensii pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, respectiv pentru partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 lei, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
  • modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice.

Citește și ANAF face prăpăd: Topul persoanelor cu bani mulți, dar fără nicio justificare

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.

  • modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II ”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate”.

Citește și ANAF scoate la licitație mașini la prețuri foarte mici, aur și pietre prețioase confiscate

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 minime brute, inclusiv și 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.