Statul american care vrea să recurgă la gazul folosit de nazişti pentru a executa deţinuţii condamnaţi la moarte

Zyklon B, gazul cu cianură de hidrogen folosit de Germania nazistă pentru a ucide peste un milion de oameni în Holocaust, ar putea fi folosit pentru execuţii în Statele Unite.

02 iun. 2021, 16:08
Statul american care vrea să recurgă la gazul folosit de nazişti pentru a executa deţinuţii condamnaţi la moarte

Arizona este statul american care vrea să recurgă la gazul folosit de nazişti pentru a executa deţinuţii condamnaţi la moarte. Departamentul de corecții din Arizona a cheltuit peste 2.000 de dolari pe ingredientele necesare fabricării gazului mortal, cunoscut sub numele de cianură de hidrogen. Deşi camera de gazare a fost utilizată timp de 22 de ani, autorităţile au efectuat inspecţiile necesare pentru a se asigura că este funcţională, scrie publicatia Jerusalem Post.

Controlat de republicani, statul Arizona nu a mai efectuat nicio execuţie din 2014, când au existat probleme în timpul unei condamnări la moarte cu injecţia letală. La acea vreme, execuţia lui Joseph Wood a durat două ore şi a fost nevoie de 15 injecţii înainte ca acesta să fie declarat mort.

Ultima persoană executată în Arizona cu gaz a fost germanul Walter LaGrand, care a fost condamnat pentru jaf armat şi executat în 1999. Dupa executarea acestuia, camera de gazare nu a mai fost folosită, dar acum, oficialii o pregătesc pentru utilizare din nou.

Citeşte şi: Experiment „bani degeaba” în Germania. Zeci de voluntari primesc câte 1.200 de euro pe lună fără să facă nimic

Unul dintre primii deţinuţi condamnaţi la moarte este Frank Atwood. În vârstă de 65 de ani, bărbatul a fost condamnat pentru uciderea unui copil în anul 1984. Avocaţii lui Atwood au contestat decizia, precizând că statul american se grăbeşte să stabilească o dată de executare, în pofida faptului că există o investiţie în curs.

Potrivit apărătorilor, cianura de potasiu achiziționată de departamentul de corecţii nu îndeplineşte protocolul de execuţie al statului ce prevede folosirea numai a cianurii de sodiu.

„Frank Atwood este pregatit sa moară. Este un om de credinţă ortodoxă greaca şi se pregateşte pentru acest moment. Dar el nu vrea sa fie torturat şi supus unei execuţii greşite „, a afirmat avocatul Joseph Perkovich.

În pofida eforturilor autorităţilor din Arizona pentru a prezenta că metoda de execuţie planificată drept una acceptabilă, numele Zyklon B este indisolubil legat de ororile din trecut, când peste şase milioane de evrei şi alte minorităţi au fost ucişi în camerele de gaz naziste folosind gazul letal între 1942 si 1945.

Citeşte şi: Cel mai intim obiect al lui Hitler, vândut într-un „război al licitațiilor”. Suma pentru care a fost achiziționat. Galerie foto