Statul dă până la 50.000 de euro, nerambursabili, firmelor care vor să deschidă restaurante

Fondurile europene și naționale anunțate pentru anul 2017 vor putea fi atrase pentru înființarea și dezvoltarea unor unități de alimentație publică. Fondurile nerambusabile acoperă, în unele situații, până la 100% din valoarea proiectelor.
Iulian Tudor
20 feb. 2017, 08:57
Statul dă până la 50.000 de euro, nerambursabili, firmelor care vor să deschidă restaurante

Fondurile disponibile anul acesta vor fi accesibile atât în spațiul rural, cât și în mediul urban, iar solicitanții eligibili sunt persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (ÎI), întreprinderile familiale (ÎF), dar și societățile cu răspundere limitată (SRL) și societățile debutante (SRL-D), scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi Sorin Grindeanu: Guvernul va solicita Comisiei Europene fonduri pentru renovarea şi îmbunătăţirea penitenciarelor

În articolul de mai jos vor fi prezentate programele de finanțare în care sunt eligibile activitățile economice din clasa CAEN 5601 – Restaurante, indiferent de forma de organizare juridică sau specificul restaurantului. Această clasă CAEN cuprinde activitățile de servire a mesei pentru clienți, precum servirea la masă a preparatelor, dar și autoservirea dintr-un galantar cu produse. De asemenea, această clasă CAEN include servirea mesei în incintă, dar și livrarea la domiciliu a preparatelor culinare.

Bine de știut. Activitățile de alimentație publică din sfera celor prezentate anterior pot fi eligibile prin intermediul a cinci programe de finanțare cu fonduri europene și naționale: Programul Național de Dezvoltare Rurală 6.2 pentru înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural (PNDR 6.2.), Programul Național de Dezvoltare Rurală 6.4 pentru înființarea și dezvoltarea unor activități non-agricole în spațiul rural (PNDR 6.4.), Programul Operațional Regional 2.2 pentru dezvoltarea microîntreprinderilor,dar și a întreprinderilor mici și mijlocii (POR 2.2), Programul România Start-Up Nation și Programul Comerț și Servicii.

Fonduri nerambursabile pentru restaurante în mediul rural

PNDR finanțează în spațiul rural doar înființarea, extinderea și modernizarea doar a restaurantelor clasificate conform Ordinului nr. 65/2013 privind clasificarea structurilor de primire turistice, din zonele cu potențial turistic ridicat, dar insuficient dezvoltate din punct de vedere turistic.

PNDR 6.2 – destinat înființării unor activități non-agricole în spațiul rural

Această măsură de finanțare este destinată înființării unor activități economice noi, în cadrul unor firme start-up sau a unor întreprinderi cu istoric. Astfel, activitatea finanțată trebuie să fie demarată cu ocazia proiectului, nefiind acceptată modernizarea unei activități deja desfășurate.

Activitățile eligibile sunt foarte numeroase, măsura încurajând diversificarea activităților economice din zona rurală, către activități non-agricole și ruperea dependenței populației locale de agricultura de semi-subzistență.

Activitățile de alimentație publică sunt eligibile în cadrul acestei măsuri, iar cererile de finanțare depuse pentru înființarea unei astfel de activități putând primi, în urma selecției proiectului pentru finanțare un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 50.000 de euro.

Citeşte şi Shhaideh: Nu am linişte până nu pun în aplicare proiectele de la minister. Neliniştea mi-o creez singură

Cine poate beneficia de sprijin nerambursabil

În cadrul acestei linii de finanțare sunt eligibile PFA-urile, ÎI-urile și IF-urile, dar și societățile comerciale nou înființate sau cu istoric, dar care își propun demararea unei activități noi, diferită de activitățile deja desfășurate în cadrul întreprinderii.

Doar microîntreprinderile și întreprinderile mici sunt eligibile, astfel că solicitanții trebuie să aibă cel mult 49 de angajați și o cifră de afaceri de cel mult zece milioane de euro, conform ultimelor situații financiare anuale încheiate.

Sunt eligibile doar activitățile propuse în zonele rurale, în localitățile cu potențial turistic ridicat, însă slab exploatat. Lista zonelor cu potențial turistic poate fi consultată pe site-ul Agenției de finanțare a investițiilor rurale, aici.

Continuarea articolului aici.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Val de foc peste România. Cod Roșu extins
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Cât a plătit un turist pentru o călătorie doar dus cu telegondola din Mamaia. S-a întors pe jos
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african