Statul Islamic a avansat foarte mult pe teritoriul Siriei

Gruparea jihadistă Statul Islamic a avansat într-un mod 'foarte important' în Siria și duce în acest moment o ofensivă împotriva orașului Marea, deținut de Armata siriană liberă la nord de Alep, a declarat marți ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian.

15 sept. 2015, 18:32
Statul Islamic a avansat foarte mult pe teritoriul Siriei

Adresându-se în cursul unei dezbateri în Parlament privind angajamentul militar al Franței în Siria, ministrul francez Le Drian a explicat ‘motivele’ ‘schimbării de apreciere’ a Parisului, care a decis săptămână trecută să efectueze zboruri de recunoaștere în vederea lansării unor lovituri împotriva jihadiștilor SI. Până atunci, loviturile și zborurile franceze erau limitate strict la teritoriul irakian.

Ministrul francez a insistat în special asupra ‘avansării foarte importante a SI în Siria’,în special în regiunea Alep, potrivit Agerpres.

‘În micul oraș Marea (aproximativ 20 de kilometri nord de Alep) are loc o ofensivă foarte puternică care, în cazul în care reușește, ar reduce la neant ceea ce se numește încă Armata siriană liberă sau ce a mai rămas din ea’, a subliniat ministrul francez.

Citeşte şi Trupele ruseşti, la operaţiuni militare în Siria. Militarii ruşi sunt instructori pentru cei sirieni

‘Voința afișată’ a SI de ‘a rupe axa Damasc-Homs’, oraș situat la 100 km nord de capitala siriană, ‘ar pune în dificultate foarte mare Libanul’ dacă ar reuși, a apreciat oficialul francez.

A doua justificare a schimbării de strategie a Franței, deja avansată de președintele François Hollande: ‘amenințări la adresa securității naționale (…) concepute din Siria’. Peste 240.000 de persoane au murit și milioane și-au părăsit locuințele de la declanșarea conflictului în Siria, în martie 2011.