Trupele ruseşti, la operaţiuni militare în Siria. Militarii ruşi sunt instructori pentru cei sirieni

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat joi să comenteze dacă trupe ruse au fost angajate în lupte în Siria, după ce surse din Liban au declarat că forțele ruse au început să participe la operațiunile militare de partea armatei siriene. În schimb, ministrul de Externe rus a confirmat că militarii ruşi instruiesc trupele lui Assad.

RomaniaTV.net
10 sept. 2015, 11:58
Trupele ruseşti, la operaţiuni militare în Siria. Militarii ruşi sunt instructori pentru cei sirieni

Surse libaneze cunoscătoare ale situaţiei din Siria au informat anterior că trupele ruse sunt implicate în lupta împotriva Statului Islamic în Siria, luptând de partea armatei siriene, potrivit Reuters.

Informaţia apărută joi nu a fost însă confirmată de la Kremlin, purtătorul de cuvânt al preşedinţei ruse, Dmitri Pescov făvând declaraţii evazive despre acest subiect. „Amenințarea care vine dinspre Statul Islamic este evidentă… Singura forță capabilă să se opună acestuia sunt forțele armatei siriene”, a spus Peskov, reiterând poziția Rusiei potrivit căreia președintele sirian Bashar al-Assad, mai vechiul său aliat, ar trebui să fie parte a eforturilor internaționale de combatere a grupului islamist radical.

‘Și Federația Rusă vede drept sarcină a sa de a oferi sprijin autorităților siriene în lupta împotriva acestui fenomen periculos’, a spus același purtător de cuvânt, citat de TASS.

La rândul lui, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov,  a declarat că militarii ruși se află de mai mulți ani în Siria pentru a instrui armata siriană în folosirea unor echipamente de luptă pentru combaterea terorismului, a declarat joi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agenția de presă TASS.

Prezența trupelor ruse este ‘asociată furnizării de arme pentru armata siriană, care poartă greul luptei împotriva terorismului’, a afirmat Lavrov. ‘Ei (militarii ruși) se află acolo pentru a-i ajuta pe sirieni să stăpânească aceste echipamente’ , a subliniat ministrul de externe rus, afirmând că Moscova încearcă să evite în Siria ‘scenariul din Libia’.

Citeşte şi Statul Islamic îşi schimbă strategia: Doi prizonieri străini, SCOŞI la VÂNZARE. Oferta este limitată de timp

Potrivit acestuia, președintele Vladimir Putin va aborda, cel mai probabil, problema Siriei și a combaterii grupului islamist Statul Islamic în discursul pe care urmează să-l susțină la reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU, prevăzută să aibă loc la sediul Națiunilor Unite din New York la sfârșitul acestei luni.

Trupele ruse iau parte directă la operațiunile militare ale armatei siriene, loială președintelui Bashar al-Assad, a relatat recent Newsweek, citând surse libaneze care au acces la informații despre afacerile politice și militare din regiune. Cu toate acestea, conform acelorași surse, până în prezent doar un mic grup de militari ruși luptă deschis de partea regimului de la Damasc. Astfel, temerile Occidentului privind implicarea Rusiei în războiul civil din Siria par să se confirme, scrie sursa citată.