Statul Islamic a recucerit un oraş simbolic din centrul Siriei

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a reluat controlul, duminică, asupra unui oraș simbolic din centrul Siriei, după o ofensivă surpriză împotriva forțelor regimului, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP și DPA.

RomaniaTV.net
01 oct. 2017, 12:20
Statul Islamic a recucerit un oraş simbolic din centrul Siriei

Jihadiștii au cucerit duminică în zori întregul oraș Al-Qaryatayn, situat la sud-est de Homs, în deșertul sirian, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, scrie Agerpres.

Al-Qaryatayn, aflat în apropiere de orașul antic Palmira, a fost mult timp un simbol al coexistenței între musulmani și creștini în Siria. Înainte de începerea conflictului, în oraș trăiau 30.000 de locuitori, dintre care 900 de creștini.

În aprilie 2006, forțele regimului au reușit să preia, cu sprijinul Rusiei, controlul asupra orașului, unde Statul Islamic se implantase din august 2005 și unde provocase distrugeri importante.

Statul Islamic, care a pierdut în ultimele luni o mare parte a teritoriilor cucerite în Siria și Irak, controlează încă unele zone din centrul Siriei, mai ales în provincia Hama și în deșertul Homs, unde regimul de la Damasc desfășoară ofensive.

Asaltul jihadiștilor asupra Al-Qaryatayn a intervenit la 72 de ore după atacuri surpriză al SI împotriva forțelor regimului și a aliaților acestuia, soldate cu cel puțin 128 de morți, conform bilanțului furnizat de OSDO.

Cele mai recente atacuri ale jihadiștilor au coincis cu difuzarea de către SI a unei înregistrări audio atribuite liderului său, Abu Bakr al-Baghdadi, în care acesta își chema luptătorii să ‘reziste’ și să-și intensifice atacurile împotriva inamicilor.