Statul Islamic prezintă a patra înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie

Jurnalistul britanic John Cantlie, ţinut ostatic de aproape doi ani, afirmă, într-o nouă înregistrare difuzată duminică de jihadişti, că gruparea Statul Islamic este fermă în lupta sa şi că jihadiştii străini s-ar putea întoarce în ţările de origine pentru a comite atacuri, relatează The Guardian.

13 oct. 2014, 08:50
Statul Islamic prezintă a patra înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie

Statul Islamic a prezentat o nouă înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie. Este a patra înregistrare de acest fel în care apare jurnalistul britanic răpit în Siria şi constrâns să livreze un mesaj.

Părând să ofere un discurs pregătit anterior, el a spus că opinia publică occidentală este atrasă într-un război pe care nu îl poate câştiga, împotriva a mii de militanţi înarmaţi.

Îmbrăcat într-o salopetă asemănătoare cu cele ale deţinuţilor de la Guantanamo Bay, John Cantlie, 43 de ani, atrage atenţia că ‘cei care speră într-o operaţiune chirurgicală curată fără a-şi murdări mâinile vor avea parte de o surpriză oribilă’.

Cantlie descrie lansarea unor precedente înregistrări video înfiorătoare cu uciderea altor prizonieri, cum ar fi jurnalistul american Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar britanic Alan Henning, ca fiind câştigătoare în orice situaţie pentru Statul Islamic.

‘Dacă aceste execuţii determină o nemulţumire publică sau o schimbare politică, aceasta este victorie uriaşă. Iar dacă nu fac decât să îndemne guvernele noastre să lanseze mai multe bombe şi să cheltuiască mai multe milioane de dolari, slăbind ţările noastre, aceasta este de asemenea o victorie’, afirmă el în această nouă înregistrare de şapte minute.

Jurnalist şi fotoreporter cu experienţă, John Cantlie a fost răpit de două ori în Siria, prima dată în iulie 2012, când a fost încătuşat şi legat la ochi pentru o săptămână, reuşind să scape cu ajutorul Armatei Siriene de Eliberare. El a revenit în Siria spre finalul anului 2012, atunci când a fost luat ostatic pentru a doua oară.

Recent, tatăl lui Cantlie a făcut un apel emoţionant la Statul Islamic de pe patul de spital pentru a-i elibera fiul.