Statul Islamic şi-a schimbat strategia: Jihadiştii recrutează luptători din rândul tineretului american

Gruparea Statul Islamic (SI) își intensifică eforturile de recrutare în rândul tineretului din Minneapolis, în nordul Statelor Unite ale Americii (SUA), a avertizat miercuri procurorul local, în timp ce un tânăr a recunoscut că a vrut să se alăture jihadiștilor

10 sept. 2015, 05:33
Statul Islamic şi-a schimbat strategia: Jihadiştii recrutează luptători din rândul tineretului american

Mai mulți tineri din Minnesota (nord), cu vârste cuprinse între 19 și 21 de ani, au fost arestați și inculpați pentru că au încercat să se alăture jihadiștilor SI în Siria, anunțau în mai FBI și justiția americană.

Unul dintre ei, Hanad Mustofe Musse, a pledat ”vinovat” miercuri pentru terorism după ce a încercat de mai multe ori să ajungă în Siria, cu pașaport fals, tentativele fiind dejucate de către agenți ai FBI. ”Angajarea de urmăriri în justiție în cazul lui este cea mai bună soluție de a-l opri și, probabil, de a-i salva viața”, a estimat într-un comunicat procurorul federal din Minnesota, Andrew Luger, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Un politician american avertizează împotriva unui posibil nou atac „11 septembrie” cu „arme mult mai letale”

Grupul din care făcea parte tânărul provenea din comunitatea de origine somaleză din Minneapolis, capitala statului Minnesota, unde există cel mai numeros grup de proveniență somaleză din SUA. Tinerii ”continuă să facă obiectul unei intense campanii de recrutare din partea Statului Islamic”, a mai spus Luger.

Procurorul federal a recunoscut deja că se confruntă cu ”problema recrutării (de jihadiști) în Minnesota”, îndeosebi în orașele Minneapolis și St. Paul, unde autoritățile estimează că circa douăzeci de tineri au reușit să ajungă în rândul jihadiștilor în străinătate.

În mai, FBI a arestat doi californieni suspectați c-au încercat să-i acorde ”sprijin material” grupării Statul Islamic.