Statul le ia românilor banii de pe card. Suma minimă este de 5.000 de lei

Ministerul Finanțelor a lansat cea de-a patra emisiune de titluri de stat Fidelis din 2025, prin intermediul Bursei de Valori București (BVB). Statul a atras prin această ofertă speste 620 milioane de lei și 112 milioane de euro de la persoane fizice. Următoarea ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis este estimată să înceapă în prima decadă a lunii iunie.
Filip Stan
22 mai 2025, 16:42
Statul le ia românilor banii de pe card. Suma minimă este de 5.000 de lei
Statul le ia românilor banii de pe card. Suma minimă este de 5.000 de lei

Statul ia banii românilor! În cadrul celei mai recente oferte, derulate între 9 și 16 mai, peste 12.600 de ordine de subscriere au fost plasate, atât pentru titluri denominate în lei, cât și în euro. Suma totală atrasă s-a apropiat de 1,2 miliarde lei (echivalent a 237 milioane euro). Prin intermediul celor 24 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație aproape 50 miliarde lei (peste 10 miliarde euro), scrie HotNews.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Donatorii de sânge beneficiază de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.

Citeşte şi: Comisia Europeană ar putea suspenda fondurile europene pentru România pe 4 iunie. Ce spune Marcel Boloş despre tranşa din PNRR

„Într-un context de piață volatil amplificat de evoluțiile de pe scena economică și politică, programul Fidelis continuă să reprezinte un reper de stabilitate pentru investirea resurselor financiare ale populației. Anul acesta investițiile în titluri de stat Fidelis au depășit deja 9 miliarde de lei, iar volumul subscris la ultima ediție, de aproximativ 1,2 miliarde lei echivalent, este similar celui obținut în emisiunea anterioară, printr-un număr de peste 12.600 de ordine de subscriere. Aceste investiții ne reconfirmă încrederea românilor în acest program și implicit în statul român”,  a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Întrebări frecvente despre titlurile de stat FIDELIS

Unde îmi văd titlurile de stat cumpărate?

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

Ce pot face cu titlurile?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

Citeşte şi: Anunţul BNR despre banii românilor joi, 22 mai 2025. Mugur Isărescu: „Ne-am jucat cu focul, noi, ca țară. Nu poți să te joci cu focul”

Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:

  • Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot tranzacționa titlurile după încheierea ofertei?

Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă AICI.

Citeşte şi: Avertisment de la ING Bank pentru toţi clienţii. Ce trebuie să ştie românii care au cont şi card la această bancă

Unde verific prețul titlurilor

Pe site-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro), introducând simbolurile specifice în căsuța de căutare: R2605B – donatori sânge, lei, 1 an; R2605A – lei, 1 an; R2805A – lei, 3 ani; R3005A – lei, 5 ani; R2705AE – euro, 2 ani; R3205AE – euro, 7 ani.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Iubita secretă a lui Nicușor Dan. Cine este femeia cu care a avut o relație înainte să o cunoască pe Mirabela
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță! S-a stins la doar 42 de ani: Era cel mai frumos suflet
Playtech.ro
Judeţele din România care pare că iau foc! Temperaturile cresc alarmant, ce trebuie să faci imediat
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cod roșu de caniculă în 15 județe. În București a fost emis un mesaj RO-alert
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod roșu de caniculă! Meteorologii ANM au emis avertizări pentru 15 județe
Cancan.ro
Ana din Sibiu luase 9,40 la BAC la Limba Română, dar a făcut contestație. Cu ce notă s-a trezit apoi
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună