Statul Major ucrainean susţine că nu a început contraofensiva. Alte surse din armata ucraineană susţin contrariul

Statul Major al armatei ucrainene a negat, joi, informaţiile publicate de presa occidentală privind începerea contraofensivei, informează site-ul Tagesschau.de şi agenţia Reuters.
Mircea Filipescu
09 iun. 2023, 10:04
Statul Major ucrainean susţine că nu a început contraofensiva. Alte surse din armata ucraineană susţin contrariul

„Noi nu avem informaţii despre acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene, referindu-se la informaţii publicate de presa occidentală privind aşteptata contraofensivă.

Armata ucraineană a intensificat atacurile pe linia frontului din estul Ucrainei, ceea ce marchează începerea unei etape cruciale a contraofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post. Surse militare ucrainene citate de postul NBC News au transmis mesaje similare.

Atacurile forţelor militare ucrainene se concentrează în regiunile Herson şi Zaporojie, dar sunt complicate de inundaţiile apărute după distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka de pe Fluviul Nipru, un incident soldat cu cel puţin şase morţi.

Forţele militare ruse au respins, în cursul nopţii, tentative ale armatei ucrainene de a depăşi linia frontului în regiunea Zaporojie, anunţă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţiile RIA Novosti şi Reuters. Ministrul rus al Apărării a declarat că au fost oprite patru atacuri distincte ale armatei ucrainene. „Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă cu pierderi semnificative”, a declarat Serghei Şoigu.

Ministrul rus al Apărării a precizat, potrivit site-ului Tagesschau.de, că armata ucraineană a încercat să lanseze o incursiune cu 1.500 de militari şi 150 de vehicule blindate, în regiunea Zaporojie.

„Au încercat să treacă de liniile noastre de apărare. S-au retras după aproximativ două ore şi au suferit pierderi semnificative”, a subliniat Şoigu. „Inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de infanterie şi până la 350 de oameni”, a precizat Serghei Şoigu, citat de cotidianul Le Monde. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Administraţia de la Kiev a transmis în mod repetat că nu va anunţa oficial începerea contraofensivei. În ultimele săptămâni, forţele militare ucrainene au lansat o serie de atacuri, înclusiv asupra unor regiuni din Rusia, semnalând posibilitatea lansării contraofensivei anticipate de câteva luni.

Citeşte şi: Zelenski neagă din nou implicarea în explozia gazoductului Nord Stream: „Nu am făcut aşa ceva, nu aş face niciodată”

Pe de altă parte, The Washington Post arată joi, într-un amplu articol, că trupele ucrainene şi-au intensificat semnificativ miercuri seară atacurile pe linia frontului din sud-estul ţării, potrivit mai multor persoane din cadrul forţelor armate ale ţării.

Trupele ucrainene angrenate în contraofensivă includ unităţi specializate de atac înarmate cu arme occidentale şi antrenate în tactici NATO.

Bloggerii militari ruşi au raportat, de asemenea, lupte grele în regiunea Zaporojie, o parte a liniei frontului considerată ca fiind un punct de plecare probabil al noii campanii ucrainene. Mergând spre sud prin câmpurile din Zaporojie, forţele Kievului ar putea avea ca obiectiv să rupă aşa-numita punte terestră dintre Rusia continentală şi Peninsula Crimeea ocupată, tăind linii de aprovizionare ruseşti cruciale.

Igor Strelkov (Ghirkin), un veteran al armatei ruse şi fost ofiţer al serviciului de securitate FSB, a declarat joi că este clar că a început contraofensiva Ucrainei. Strelkov a jucat un rol-cheie în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi, ulterior, în războiul din Donbas. „Poate că acum putem spune cu încredere că ofensiva forţelor armate ale Ucrainei a început acum 5-6 zile”, a scris Strelkov pe Telegram, oferind o analiză a mişcărilor de trupe în diferite puncte fierbinţi de-a lungul liniei frontului.

Contraofensiva se intensifică pe măsură ce criza se accentuează în regiunea Herson din sudul Ucrainei, unde o breşă în barajul de la hidrocentrala Kahovka, controlată de Rusia, a provocat, marţi, inundaţii pe malurile fluviului Nipru şi în zeci de localităţi aflate atât în teritoriile ucrainene, cât şi în cele controlate de Rusia. Inundaţiile vaste au redesenat, de asemenea, câmpul de luptă în acea parte a frontului de sud.

Oficialii ucraineni au declarat în repetate rânduri în ultimele zile că nu vor face un anunţ oficial că a început contraofensiva şi că începutul acesteia nu va fi marcat de nicio acţiune unică, reaminteşte The Washington Post.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Rusia a bombardat o conductă de amoniac la Harkov. Moscova acuză SUA că trimite F16 dotate cu arme nucleare

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Val de foc peste România. Cod Roșu extins
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Cât a plătit un turist pentru o călătorie doar dus cu telegondola din Mamaia. S-a întors pe jos
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african