Statul, principalul beneficiar de pe urma creșterii prețurilor la energie. Gabriel Biriş: 95% se duce la bugetul de stat

Doar statul are de câștigat de pe urma creșterilor prețurilor la energie electrică și gaze, în condițiile în care 95% din creştere se duce la bugetul de stat, a afirmat, marţi, Gabriel Biriş, managing partner la Biriş Goran, în cadrul conferinţei Forumul Economic Român.

25 oct. 2022, 17:36
Statul, principalul beneficiar de pe urma creșterii prețurilor la energie. Gabriel Biriş: 95% se duce la bugetul de stat

„M-am uitat cine este principalul câştigător al creşterii preţurilor la gaz şi energie: 95% s-a dus la buget, deci bugetul este principalul beneficiar al creşterii preţurilor la gaz şi energie, iar acum au venit cu confiscarea veniturilor pe tot lanţul”, a spus el.

Gabriel Biriș e de părere că suntem într-un cerc vicios fiindcă suprataxarea împiedică investițiile care, în cele din urmă, ar putea duce la scăderea prețurilor.

„Sunt necesare multe reconfigurări în ceea ce priveşte Codul Fiscal. Aşa cum este acum nu funcţionează şi se vede din nivelul foarte mic al veniturilor bugetare. Principala problemă este că baza fiscală a fost spulberată de tot felul de excepţii sau privilegii şi nu mai este respectat principiul din Constituţie potrivit căruia suntem egali în faţa legii”, a continuat Biriş.

Biriș a explicat cum ajunge România să-și piardă competitivitatea în fața altor țări.

„Dacă ne uităm la inflaţia în zona euro pe ultimele 12 luni, vedem o diferenţă de 6% faţă de România. Dacă ne uităm la curs, acesta a rămas constant, ceea ce înseamnă că leul s-a apreciat cu 6% faţă de euro doar în ultimul an, în termeni reali. Dacă ne uităm pe ultimii cinci ani, înseamnă că o să ieşim undeva la 15-20%, ceea ce înseamnă lost competitiveness pentru România, înseamnă că ne scumpim exporturile şi ne ieftinim importurile”

Citește și Cum se face economie la energie în guvern și ministere. Ciucă: ”La mine în birou funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat” / Bode: „Să nu mai lucreze nimeni după ora 18”

Citește și Marcel Ciolacu, despre reglementarea pieţei de energie: „Sper ca în două-trei zile să ieşim cu ceva clar”