Cum se face economie la energie în guverne și ministere. Ciucă: ”La mine în birou funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat” / Bode: „Să nu mai lucreze nimeni după ora 18”

Premierul Nicolae Ciucă și Ministrul de Interne, Lucian Bode, au decis să strângă cureaua și să stingă lumina la guvern și în ministere pentru a face economie la factura electrică,

21 oct. 2022, 15:44
Cum se face economie la energie în guverne și ministere. Ciucă: ”La mine în birou funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat” / Bode: „Să nu mai lucreze nimeni după ora 18”

Nicolae Ciucă a anunțat vineri, la Arad, primele măsuri pe care le-a luat pentru a reduce consumul de electricitate în guvern. Premierul a declarat că a redus la 50% funcționarea instalaţiilor de iluminat din biroul său şi din încăperile adiacente.

Citește și Nicolae Ciucă recunoaşte că propunerea de reglementare a pieţei energiei a venit, de fapt, de la companiile din domeniu VIDEO

“La mine în birou şi în încăperile adiacente biroului funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat. Mai mult decât atât, din evaluările pe consumul de energie se constată o scădere a consumului de energie între 5 şi 10%. Sunt anumite evaluări care spun că este posibil să scădem până la 15%. M-aş bucura ca această scădere a consumului să fie din măsurile de conştientizare pe care am încercat să le inducem la nivel instituţional, dar de asemenea, cred că este şi o măsură de conştientizare proprie, individuală astfel încât acest consum să scadă şi să nu fie din scăderea activităţii economice, care ar produce un impact în ceea ce înseamnă menţinerea echilibrului economic”, a declarat Nicolae Ciucă.

Totodată, primul ministru dat exemple măsuri de reducere a consumului la curent prin înlocuirea becurilor cu unele eficiente, dar şi oprirea iluminatului mural pe timpul nopţii.

El a mai declarat că se ia în calcul reducerea orei la care se opreşte iluminatul Guvernului de la ora 24,00 la ora 22,00.

Solidar cu primul ministru este și ministrul de Interne, Lucian Bode, care vrea să îi trimită pe angajații pe care îi are în subordine acasă până la ora 18:00.

“Economisim energie electrică prin folosirea unui număr de consumatori mai mic. Şi Ministerul Afacerilor Interne are sediul central într-o clădire veche unde avem, cred, mii de corpuri de iluminat. De asemenea, am gestionat chestiuni legate de programul de lucru pentru că o să vină iarna, trecem la ora de iarnă şi o să fie nevoie de mai multă lumină, de mai multă energie şi ne-am gândit cum să gestionăm lucrurile în aşa fel încât să nu fie nevoie să rămânem după orele 17,00-18,00, cu excepţia activităţilor unde necesită program 24 de ore din 24, 7 zile din 7″, a evidenţiat ministrul Lucian Bode.

Citește și Premierul Nicolae Ciucă garantează: NU se va trece la școala online în iarnă, pentru a face economie la energie