Statul pune bani în contul mirilor. Cât este „darul de nuntă” de la Guvern în 2023, s-au modificat condiţiile

Se dau bani de la stat pentru nuntă, mașină, chirie, sănătate: ce trebuie să știi despre programele Family Start și Student Invest. Se va modifica și plafonul de venituri ce permite participarea în program de la salarii nete lunare cumulate de până la 7.500 de lei la venituri nete lunare pe membru de familie de până la 6.000 de lei.

10 mart. 2023, 13:23
Statul pune bani în contul mirilor. Cât este „darul de nuntă” de la Guvern în 2023, s-au modificat condiţiile

Vești bune pentru persoanele care urmează să se căsătorească, „darul de nuntă” de la Guvern se dublează. Pot beneficia de bani din partea statului. Iată ce condiții trebuie să întrunească. Family Start și Student Invest sunt două programe prin care poți profita de credite garantate de stat. Banii pot fi folosiți într-o varietate semnificativă de scenarii, precum nuntă, mașini, studii, chirie, spitalizare și nu numai.

15.000 de euro de la stat, pentru fiecare român care îndeplinește următoarele condiții. Family Start 2022-2023
Programele Family Start și Student Invest, prin care cei interesați pot beneficia de credite garantate de stat de până la 75.000 de până la 50.000 de lei, în funcție de program, pentru a acoperi cheltuieli legate, printre altele, de nuntă, de nașteri (spitalizarea), a celor cu creșa, grădinița, școala celor mici, de achiziționarea unei mașini sau cele legate de studii ori chirie, vor fi modificate, potrivit unui proiect de ordonanță pus marți în dezbatere publică. Modificările vizează creșterea numărului de beneficiari, introducerea unor noi cheltuieli eligibile, dar și majorarea valorii contractelor de creditare.

 

Tinerii care urmează să facă nuntă pot primi până la 150.000 de lei de la stat

Se va modifica plafonul de venituri ce permite participarea în program de la salarii nete lunare cumulate de până la 7.500 de lei la venituri nete lunare pe membru de familie de până la 6.000 de lei, conform avocatnet.ro. În cazul familiilor monoparentale, venitul net lunar trebuie să nu depășească 7500 de lei. Nu în ultimul rând, suma maximă pe care o poți obține pe viitor prin această inițiativă va fi de 150.000 de lei, de la 75.000 de lei în prezent.

În ceea ce privește utilizarea banilor, lista va fi extinsă pentru a include și mașini second-hand, nu mai vechi de cinci ani, soluții energetice sustenabile (panouri fotovoltaice, panouri solare, instalații eoliene etc.) sau de aparate electrocasnice ori aparatură electronică (maximum 10.000 de lei fiecare).

Bani de la stat pentru nuntă. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să accesezi programul Family Start

Prin proiectul de OUG pus recent în dezbatere, Ministerul Familiei propune modificarea regulilor programelor prin care cei interesați pot cere credite garantate de stat pentru a acoperi o serie de cheltuieli, respectiv Family Start și Student Invest, apărute în 2022, prin OUG 95.

O primă schimbare propusă acum este relaxarea condițiilor în care cuplurile pot accesa finanțări. Concret, este vorba despre modificarea regulii actuale, potrivit căreia ambele persoane ce formează o familie sau vor să-și întemeieze o familie trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă 18 – 45 de ani.

Astfel, regulile propuse acum prevăd că doar unul dintre beneficiari, adică doar o persoană ce formează un cuplu, va trebui să se încadreze în criteriul de vârstă (cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți).

De asemenea se va modifica și plafonul de venituri ce permite participarea în program de la salarii nete lunare cumulate de până la 7.500 de lei la venituri nete lunare pe membru de familie de până la 6.000 de lei.

Totodată, se introduce un prag și pentru veniturile familiilor monoparentale, respectiv un venit net lunar de până la 7.500 de lei.

O altă schimbare importantă este dublarea valorii creditelor ce vor putea fi obținute pe viitor. Mai exact, creditele ce pot fi garantate de stat vor putea ajunge la 150.000 de lei, în condițiile în care regulile actuale stabilesc credite maxime de 75.000 de lei.

Apoi, pe lângă cheltuielile ce pot fi plătite acum cu acești bani, se vor putea acoperi și cheltuielile cu achiziția de mașini noi sau second-hand (nu mai vechi de cinci ani), de soluții energetice sustenabile (panouri fotovoltaice, panouri solare, instalații eoliene etc.) sau de aparate electrocasnice ori aparatură electronică (maximum 10.000 de lei fiecare).

Ce criterii trebuie să îndeplinească personale care vor să beneficieze de acest venit

Tinerii interesați de accesarea unui astfel de ajutor financiar trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • sunt persoane fizice cu domiciliul în România;
  • sunt persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și până la 45 de ani neîmpliniți care își întemeiază o familie și/ sau care formează deja o familie și care au împreună salarii nete lunare de până la maximum 6.000 de lei;
  • să completeze o declarație pe propria răspundere prin care declară că nu au accesat și nu vor accesa un alt credit în cadrul programului de la un alt finanțator;
  • au calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul;
  • se încadrează în normele interne de creditare ale finanțatorului.

Solicitanții trebuie să se adreseze bănicilor care sunt înscrise în program. Băncile, de asemenea, au termen până vineri să se înscrie în program, urmând ca în perioada următoare să înceapă acordarea unor astfel de credite.

Citeste si: Românii își vor primi banii înapoi pentru facturile la energeie electrică. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

În ce scopuri pot fi cheltuiți banii „de nuntă”

Banii obținuți prin programul Family Start vor putea fi folosiți pentru:

  • acoperirea costurilor unor evenimente precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000 lei;
  • plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor;
  • plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele „Școala după școală“, precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, artă – pentru tinerii părinți căsătoriți;
  • plata avansului pentru achiziția unor autoturisme familiale noi, numai pentru cele de șapte persoane/ locuri, precum și achiziția de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilități;
  • plata cheltuielilor aferente taxelor de studii, inclusiv licență, master, doctorat, precum și a celor aferente cărților de specialitate și rechizitelor – pentru tinerii căsătoriți;
  • plata cheltuielilor aferente publicării cărților sau a studiilor de specialitate, inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități – pentru tinerii căsătoriți;
  • plata taxelor de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și a cheltuielilor de transport pentru deplasări;
  • achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate, inclusiv a celor având încorporate tehnologii de acces pentru persoanele cu dizabilități;
  • plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/ lună, la cursul Băncii Naționale a României din ziua plății;
  • plata unei părți/ avansului pentru achiziția unei locuințe;
  • acoperirea costului serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
  • investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate, prin stabilirea unui plafon de plată/ decontare până la 10.000 de lei.

Creditul se va acorda o singură dată şi pentru o perioadă de maximum zece ani! În 2022, până la sfârșitul lunii decembrie, au profitat nu mai puțin de 150 de familii din România de programul Family Start. Acesta se reflectă într-un ajutor de până la 150.000 de lei sub forma unui credit garantat de stat prin intermediul Fondului Român de Contragarantare (FRC). În mod previzibil, programul continuă și în 2023.