Statul român, dat în judecată în dosarul Chevron

Asociația România Dreaptă va depune în instanță o acţiune împotriva Statului Român cu scopul de a obține desecretizarea şi anularea Acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare – dezvoltare – exploatare încheiate între A.N.R.M. şi corporaţia Chevron România Holding B.V.

RomaniaTV.net
04 apr. 2012, 10:51
Statul român, dat în judecată în dosarul Chevron

Demersurile vor fi inițiate de Președintele Asociației, avocatul Gheorghe Piperea, și constau într-o acțiune colectivă împotriva Statului Român.

În România, Chevron a obținut, în urmă unei licitații din anul 2010, licență de explorare în trei perimetre de lângă Bârlad. Licența este valabilă până în anul 2015. La expirarea ei, firma americană va ști cu precizie dacă în acele perimetre există gaz de șist și dacă acesta este rentabil din punct de vedere economic.

Corporația americană Chevron „are până acum doar drept de explorare, nu și de extragere a gazului de șist din România”, a declarat, pentru Green Report, Daniel Jernigan, consultant de business în cadrul Chevron. „Dacă vom găsi gaz, vom anunța Guvernul României și apoi vom negocia cu Guvernul o licență pentru a produce gazul”, a explicat Daniel Jernigan.

Americanii de la Chevron au primit undă verde de la Guvern să înceapă să caute petrol şi gaze şi în Dobrogea. Zonele vizate sunt Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi. Guvernul ţine la secret însă detaliile contractului.