Statul român a plătit peste 100 de milioane de lei pentru cazarea şi hrana imigranţilor ucraineni, dar nu ştie despre câţi e vorba

Statul a plătit în perioada aprilie-iunie aproape 108 milioane lei pentru cazarea şi masa cetăţenilor ucraineni. Din această sumă, 87,3 milioane sunt bani decontaţi de către persoane fizice care au cazat ucraineni, iar restul, de către persoane juridice.

17 aug. 2022, 12:38
Statul român a plătit peste 100 de milioane de lei pentru cazarea şi hrana imigranţilor ucraineni, dar nu ştie despre câţi e vorba

Cei care încasează bani pentru cazarea ucrainenilor – până la 2.100 de lei pe lună pentru fiecare persoană – nu trebuie să îi declare la ANAF şi nici nu au obligaţii de plată, aspect care a făcut această activitate extrem de atractivă în detrimentul veniturilor clasice din chirii, unde veniturile sunt mai mici şi există obligaţii fiscale.

Guvernul nu doar că nu a acordat sprijinul de cazare direct refugiaţilor, ci acordă chiar şi banii de hrană tot celor care îi cazează, precizează  Profit.ro.

Lider în ceea ce priveşte sumele decontate de persoane fizice este zona Bucureşti-Ilfov – cu 18,4 milioane lei, urmată de Constanţa – cu 10,6 milioane lei, Suceava – 6,85 milioane lei, Cluj – 5,61 milioane lei şi Sibiu – 4,9 milioane lei.

IGSU a transmis pentru Profit.ro că nu centralizează date privind numărul de ucraineni pentru care a plătit. Decontarea de către persoanele fizice se face prin autoritățile locale și nu este clar cât de ferme sunt verificările și nici în ce măsură datele declarate pe proprie răspundere în solicitările pentru plată sunt corelate cu ieșirile din țară ale ucrainenilor sau cu decontările solicitate la alte autorități locale.

Citeşte şi: Claudiu Târziu, extrem de optimist în privința succesului AUR la viitoarele alegeri parlamentare: „Avem şansa ca în 2024 să luăm peste 50%”

Sumele pe care le primesc de la autorități persoanele care găzduiesc cetățeni ucraineni, respectiv 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare, reprezintă cheltuieli decontate și nu un venit pentru care cei care îl încasează, astfel că nu datorează pentru aceste sume impozit și contribuții, a transmis ANAF pentru sursa citată. De asemenea, nu trebuie să depună nici Declarația Unică.

Dacă la chirie pentru un apartament de 3 camere, un proprietar ar obține, să spunem ca exemplu, 2.000 de lei pe lună, pe care trebuie să îi declare prin Declarația Unică și la care trebuie să achite impozit și CASS dacă trec de plafonul anual, la veniturile din sumele de 20 de lei pe zi pentru hrană și 50 de lei/zi pentru cazare, deci până la 2.100 lei/persoană/lună, acordați pentru fiecare refugiat cazat, nu există obligații fiscale și nici de declarare, iar sumele pot ajunge destul de mari.

Citeşte şi: Război în coaliţia de guvernare. PNL şi UDMR, în conflict la Satu Mare. Liberalii au anunţat că se retrag din conducerea locală, maghiarii îi acuză că fac „o politică a dezbinării şi distrugerii”