Angajata unei bănci din Timişoara, săltată de DIICOT. Timp de 11 ani a furat bani din conturile clienţilor. Prejudiciul este de 2,5 milioane de euro

Sute de transferuri bancare ilegale efectuate sub semnătură falsă la Timișoara. Angajata unei bănci a fost dusă la audieri după ce timp de 11 ani a făcut peste 800 de transferuri de bani. Prejudiciul este aproximativ 9 milioane de lei (2,5 milioane de euro).

19 iul. 2022, 17:36
Angajata unei bănci din Timişoara, săltată de DIICOT. Timp de 11 ani a furat bani din conturile clienţilor. Prejudiciul este de 2,5 milioane de euro

Procurorii DIICOT Timișoara împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au descins marţi la trei adrese de pe raza județului Timiș într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive informatice în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Vizată de această acţiune a procurorilor a fost angajata unei bănci din Timişoara care este acuzată că timp de 11 ani a furat bani din conturile clienţilor.

„În perioada 2010 – 2021, un suspect a efectuat, prin utilizarea neautorizată a datelor de identificare ale titularului și ale contului bancar/folosind fără drept dispozitivele de tip token sau digipass eliberate pe numele clienților, un număr total de 802 transferuri frauduloase de fonduri din conturile bancare deschise pe numele mai multor clienți.

Pe parcursul celor 11 ani, suspectul a accesat ilegal conturile de internet banking ale clienților (705 acte materiale) prin folosirea fără drept a dispozitivelor de tip token sau digipass care aparțineau persoanelor vătămate.

De asemenea, în vederea justificării unui transfer bancar suspectul a plăsmuit un înscris sub semnătură privată pretins încheiat de către un client al băncii, pe care l-a folosit pentru a justifica un transfer în cuantum de aproximativ 73.000 de lei”, a transmis DIICOT Timişoara.

Citeşte şi: Decizie șoc luată în cazul avocatei din Iași care a murit după ce a căzut de la etajul 6. Iubitul ei a fost reţinut

Potrivit anchetatorilor, angajata băncii „a beneficiat de sprijinul altor patru suspecți care au înlesnit activitatea infracțională prin punerea la dispoziție a datelor conturilor bancare folosite de aceștia, conturi care au fost utilizate în vederea realizării de transferuri frauduloase”.

Prejudiciul calculat de procurori este de aproximativ 9 milioane de lei (2,5 milioane de euro).

Citeşte şi: Mihai Chirica, trimis în judecată de DNA. Primarul din Iaşi şi fostul viceprimar, acuzaţi de corupţie

În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate sumele de 7.500 de euro și 1.000 de lei, 4 mini lingouri de aur, 9 telefoane mobile, 8 memory stick-uri, un laptop, două ștampile și documente.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au fost conduse la audieri cinci persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.