Statul român, bun de plată. ANAF trebuie să ramburseze unor companii precum Mega Image, Auchan sau Loteria Română aproximativ 14 milioane de euro

ANAF trebuie să ramburseze circa 14 milioane de euro unor companii precum Mega Image, Auchan, Loteria Română, Romprest și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare – Reasigurare din România - UNSAR, dar și alte firme. Este vorba despre amenzi primite de aceste companii, dar a căror anulare a fost obținută de avocații lor în instanță.

31 ian. 2023, 11:51
Statul român, bun de plată. ANAF trebuie să ramburseze unor companii precum Mega Image, Auchan sau Loteria Română aproximativ 14 milioane de euro

Statul român trebuie să ramburseze, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), 62,8 milioane de lei (aproximativ 13,95 de milioane de euro) unor companii amendate de Consiliul Concurenței, dar care în urma unor procese au obținut anularea, potrivit Economica.net.

Consiliul Concurenței a avut calitate procesuală în 293 de dosare, fiind soluționate definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) 64 de dosare din domeniul concurenței. În cazul acestora, aproape 90% din hotărâri au fost în favoarea Consiliului Concurenței. Pentru procesele pierdute, s-a obținut anularea amenzilor. Statul trebuie să ramburseze, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), aproximativ 62,8 milioane de lei.

Citește și: Mega Image a minţit în legătură cu preţurile. Amendă uriaşă, de două milioane de euro, primită de la Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenței a aplicat, în anul 2022, amenzi în valoare totală de 178,6 milioane de lei. Pe primele locuri în topul amenzilor acordate se regăsesc următoarele:

  • 65 de companii și Asociația Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – ACODAREN. Companiile au primit de la Consiliul Concurenței amenzi în valoare de peste 130,9 milioane de lei (aproximativ 26,6 milioane euro) pentru că și-au coordonat comportamentul, prin intermediul ACODAREN, stabilind în comun, printre altele, un nivel fix al prețurilor pieselor de schimb și al tarifelor de manoperă utilizate în relația cu anumite societăți de asigurare.
  • Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig și brokerul de asigurări Aon România. Companiile au fost aendate cu 15,1 milioane lei (aproximativ 3 milioane euro) pentru încheierea unui acord pentru împărțirea clienților mari în patru licitații organizate de aceștia (Romatsa, Compania Națională „Aeroporturi București” – CNAB și Romaero).
  • Volvo România. Distribuitorul de automobile a încasat o amendă de 13,2 milioane de lei (aproximativ 2,7 milioane euro) pentru că s-a înțeles cu distribuitorii din rețeaua sa în privința teritoriului în care aceștia puteau revinde camioanele noi, medii și grele, marca Renault.
  • Mega Image. Retailerul alimentar, parte a grupului Ahold Delhaize, a primit 10 milioane de lei (aproximativ 2 milioane euro) pentru furnizarea de informații inexacte privind prețurile unor produse de bază, precum uleiul de floarea-soarelui.
  • Opt companii (Renania Trade SRL, Avanti SRL, Tricomexim SRL, T&T Invest SRL, Mariad Serv SRL, Litind SRL, Dalgeco Confecții Textile SRL, Lingemann Beschaffungssysteme) de pe piața de produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă. Companiile au fost amendate cu 4,8 milioane de lei (aproximativ 990.000 de euro) pentru că își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial cu scopul de a-și crește marjele de profit.