Statul român intră în posesia unei replici după o statuie antică de nobil dac din Florenţa

A ajuns la final proiectul Asociatiei Identitate Culturala Contemporana si  cofinantat de Romaqua Group Borsec. Este vorba despre proiectul de realizare a unei replici dupa o statuie antica de nobil dac din Florenta aflata in Giardino di Bovoli. Proiectul este fundamentat pe studiile stiintifice ale istoricului Leonard Velcescu si sprijinit de sectia stiinte istorice si arheologie a Academiei Romane.

RomaniaTV.net
18 mai 2018, 15:30
Statul român intră în posesia unei replici după o statuie antică de nobil dac din Florenţa

Asociatia Identitate Culturala Contemporana este o organizatie nonguvernamentala ce promoveaza proiecte culturale de interes pentru Identitatea Culturala Nationala, iar lucrarea va fi donata statului roman.
 
Statuie de nobil dac (Pileatus)

Scurt istoric: În anul 1584 sculptura apărea în colecţia cardinalului Andrea della Valle, pe urmă a fost vândută cardinalului Fernando di Medici. În 1788 a fost adusă la Florenţa de contele Waldelli, unde se păstrează, din anul 1810, în Giardino di Boboli.

Corpul este în porfir roşu închis cu mari pete gri. Capul şi braţele sunt din marmură albă.

Înălţimea este de 2,3 metri

Statuia se prezintă într-o stare de conservare bună. Completări au fost efectuate spre sfârşitul sec. XVI, la mâini, extremităţile picioarelor, gât, nas, sprâncene, mustaţă, buze şi urechi.