Statul român vrea să exporte apă în statele arabe

Statul vrea să exporte apa minerală din izvoarele subterane acolo unde este mai multă nevoie de ea - în statele arabe bogate. Autorităţile au de gând să scoată profit din cea mai mare resursă a subsolului, după modelul afacerilor cu petrol, gaze naturale sau uraniu. În acest moment, companiile vând apa minerală îmbuteliată cu preţuri de peste 30 de ori mai mari decât preţul la care o cumpără de la stat.
Iulian Tudor
17 dec. 2015, 13:50
Statul român vrea să exporte apă în statele arabe

Spre Qatar, Emiratele Arabe, Iordania şi China ar putea pleca de anul viitor milioane de metri cubi de apă minerală, vrac sau îmbuteliată, scrie digi24.ro. Compania Naţională vrea să cumpere două unităţi de îmbuteliere de la companiile private. Ar fi o premieră a ultimilor 25 de ani ca statul român să cumpere de pe piaţă o unitate de producţie.

Citeşte şi Anamaria Prodan, SCANDAL MONSTRU la ARABI. Declaraţii INCENDIARE

„Până în 90 se ştiau de cei 4B: Biborţeni, Borsec, Bodoc şi Buziaş, erau cele 4 ape minerale foarte cunoscute la nivel mondial. Pe noi ne interesează să recuperăm aceste fabrici din piaţă care s-au închis, să remontăm puţin brandurile cele vechi şi să ieşim cu apa la vânzare în export,” spune Radu Dumitru, director general Societatea Naţională a Apelor Minerale.

Astfel, sticle de apă minerală cu brandurile Bodoc sau Buziaş ar putea sta pe masa bogaţilor şeici, spune directorul companiei de stat. Şi tot el estimează că îmbutelierea, cu eticheta statului român, ar putea începe în două luni.

„O staţie de îmbuteliere se învârte undeva la +/- 10 milioane de euro. Avem posibilitatea să luăm aceşti bani din credite bancare,” mai spune Radu Dumitru.

Marea problemă în acest moment este că România câştigă foarte puţin din această resursă. Din consumul de 2 miliarde de litri de apă îmbuteliată în ţara noastră, doar pentru jumătate din cantitate sunt plătite taxe. Restul este vândută ca apă de masă sau apă de izvor şi pentru ea nu se plătesc redevenţe, se plânge şeful companiei.

„Ştim de unde se îmbuteliază, că se îmbuteliază pe lângă Bucureşti, că e mai aproape de centrele comerciale, pe lângă marile oraşe sunt tot felul de izvoare, foraje, care se iau un aviz sanitar că este potabilă şi pe urmă o bagă în sticlă, dar omul acum se uita la preţ. E apă potabilă dintr-o fântână şi o pune în sticlă, neavând nicio calitate minerală,” adaugă directorul general al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale.

Citeşte şi Poluare EXTREMĂ. A ASPIRAT aer din Beijing timp de 100 de zile şi a făcut o cărămidă din ce a găsit în aspirator

Nici firmele care achită redevenţe pentru cele 80 de izvoare exploatate nu lasă prea mulţi bani statului. Redevenţa este de 4 euro pentru 1.000 de litri de apă minerală. Adică statul încasează pe 1000 de litri cât ar încasa pe 2 sticle de apă plată vândută în supermarketurile din Dubai.

Preţul apei minerale este majorat de firmele de îmbuteliere şi supermarketuri de 36 de ori de la izvor până la consumatorul final. Deşi companiile care îmbuteliază apa minerală nu contribuie decât cu ambalajul de plastic şi costurile cu distribuţia, în buzunarul lor intră cea mai mare parte din profitul care se face pe seama resursei spune şeful companiei de stat. Dacă vom exporta apa în Emiratele Arabe, câştigul va intra integral în bugetul statului, mai ales că acolo preţul minim al unui litru de apă minerală este echivalentul a 5 lei.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Deschidere succesiune la primărie. Este sau nu gratuit?
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici