Statul TRIPLEAZĂ ajutoarele. Ce români pot încasa mii de euro DE LUNA VIITOARE

Statul a anunțat că triplează sumele de ajutor pentru o anumită categorie de români dacă îndeplinesc anumite condiţii. RomaniaTV.net vă spune ce trebuie să conţină dosarul.

15 apr. 2019, 04:23
Statul TRIPLEAZĂ ajutoarele. Ce români pot încasa mii de euro DE LUNA VIITOARE

Autorităţile intenţionează să majoreze la 3.000 de euro/hectar sprijinul financiar acordat pentru susţinerea producţiei de usturoi în condiţiile în care cuantumul de 1.000 de euro/ha acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, un procent insuficient pentru susţinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului, se arată într-un proiect de hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR).

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul în lei a 3.000 euro/hectar, fără a depăşi valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar, prevăzută în Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

În România, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

După intrarea în vigoare a actului normativ, în program s-au înscris 159 beneficiari, cu o suprafaţă de aproximativ 119 hectare, în condiţiile în care, prin HG 108, se preconiza înscrierea a circa 2.000 de beneficiari cu o suprafaţă totală de aproximativ 2.000 hectare, constatându-se astfel că scopul actului normativ nu a fost îndeplinit, subliniază sursa citată. 

În acest context, producătorii agricoli s-au adresat ministerului pentru găsirea unor soluţii de creştere a valorii sprijinului financiar, reclamând cheltuielile mari privind achiziţia de seminţe, forţă de muncă, input-uri, utilajele agricole folosite etc, arată Agerpres.

CONDIȚII CA SĂ PRIMEȘTI AJUTORUL

Pentru a accesa acest program, solicitanţii sprijinului trebuie să depună o cerere de înscriere până la data menţionată, urmând ca Direcţiile Agricole Judeţene să verifice existenţa culturii şi să înregistreze cererea în Registrul unic dedicat Programului.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii: să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producţiei realizate, prin documente justificative.

Valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere.

Schema de ajutor de minimis se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv în intervalul 2019 – 2021.