Steaua, calvarul continuă. Marile crize ale cincinalului negru

Marţi, Steaua şi-a schimbat pentru a 12-a oară antrenorul. Iată principalele repere negative care au făcut ca echipa să câştige un singur trofeu în ultimii cinci ani.

RomaniaTV.net
27 mart. 2012, 09:55
Steaua, calvarul continuă. Marile crize ale cincinalului negru

2006 a fost ultimul an de glorie din istoria recentă a Stelei, fiind ultimul în care roş-albaştrii au ieşit campioni ai României şi, totodată, au câştigat al 50-lea lor trofeu, Supercupa României. Gigi Becali a investit în echipă, în perioada 2006-2011, peste 45 de milioane de euro, însă prăbuşirea trupei din Ghencea la nivelul performanţelor nu a putut fi stopată, ajungându-se la o criză la nivelul performanţelor. Această secetă este sinonimă cu plecarea lui Cosmin Olăroiu din funcţia de antrenor principal, în luna mai a anului 2007. Iată o serie cronologică a convulsiilor şi eşecurilor care au marcat evoluţia Stelei în ultimii cinci ani.

– septembrie 2007. Gheorghe Hagi debutează cu o înfrângere în grupele Ligii Campionilor (1-2 la Sparta Praga), iar la două zile îşi prezintă demisia, într-o conferinţă de presă. „Nu mai puteam. Drumul se închisese. Îmi pare rău, dar mi s-a întins o cacealma. Eu cred că am puterea să i-o spun lui Gigi că nu face bine ce face. Nu numai că ia noţiunea de antrenor, dar nu se opreşte aici. Distruge şi jucătorii. Azi e bun, mâine îl dau afară, sau la divizia C. Din păcate, asta e”, declara Hagi, iar demisia sa a fost momentul în care între patron şi suporteri s-a produs o ruptură iremediabilă.

– octombrie 2008. La un an după ce a fost instalat ca antrenor al Stelei, Marius Lăcătuş şi-a prezentat demisia, tot după un joc din grupele Ligii Campionilor, 3-5 cu Olympique Lyon. Trebuie reamintit însă contextul acestei despărţiri, echipa ajungând la al şaselea meci consecutiv fără victorie, ea înregistrând, dealtfel, doar o victorie în ultimele opt partide disputate. „Sunt şi eu om şi în urma rezultatelor negative lucrurile nu cred că stăteau foarte bine la echipă, plus că rezultatul cu Lyon m-a durut enorm. Vroiam victoria, n-am realizat-o, m-am gânduit că lucrurile nu mergeau, plus că în urma declaraţiilor lui Gigi puteau exista interpretări şi se crea o atmosferă nu foarte prielnică”, declara Marius Lăcătuş.

– decembrie 2008. Dorinel Munteanu a fost demis după doar opt meciuri pe banca Stelei. Bilanţul său a fost de-a dreptul catastrofal, cu o singură victorie, patru egaluri şi trei înfrângeri.

– mai 2009. S-a încheiat al doilea mandat al lui Marius Lăcătuş la Steaua, după numai patru luni. Demisia s-a produs aproape de finalul unui sezon cu rezultate submediocre, la capătul căruia echipa a ratat locurile de UEFA Champions League. Ea s-a produs după o înfrângere pe teren propriu în meciul cu Rapid (1-2), meci după care Gigi Becali declarase: „Nu îl dau afară, el ştie ce trebuie să facă”.

– septembrie 2009. La trei luni de la instalarea ca antrenor, Cristiano Bergodi a fost demis de către Gigi Becali după ce la pauza meciului cu Şerif Tiraspol nu i-a permis patronului să intre în vestiar. A fost un nou episod care a alimentat furia fanilor împotriva lui Becali.

– mai 2010. Mihai Stoichiţă, al şaselea antrenor al Stelei într-un interval de doar 27 de luni, era forţat să plece din Ghencea după cum avea să reiasă şi din cuvintele sale de despărţire: „Mă doare că nu o să mai fiu la Steaua, trebuie să accept condiţia mea de om de translaţie într-o condiţie grea. Jucătorii au jucat şi pentru mine. Mor de fiecare dată câte puţin când plec de la Steaua”.

– august 2010. Victor Piţurcă părăsea echipa încă din startul sezonului, după mai multe cu Gigi Becali. Tehnicinaul le-a luat apărarea fanilor şi l-a criticat pe finanţator pentru limbajul folosit. De asemenea, i-a interzis să vorbească la tv despre jucători sau să intre în vestiar, lucruri acceptate cu greu de Becali. În plus, Piţurcă i-a cerut garanţie lui Becali 20 de milioane de euro pentru a fi sigur că patronul nu îşi va încălca promisiunile.

– septembrie 2010. Ilie Dumitrescu îşi dădea demisia după 1-1 cu Astra, acesta fiind al cincile meci consecutiv fără victorie pentru Steaua. El era supărat în mod special pe fanii echipei. „Tratament de genul ăsta, la cât am făcut eu pentru clubul ăsta, nu ştiu dacă a existat. Am un ultim mesaj pentru cei care vorbesc despre Steaua. Nu o să puteţi să îi luaţi niciodată echipa lui Becali. Asta ca pe viitor să ajute echipa şi jucătorii. Nu o să puteţi să luaţi echipa pentru că este acţionar majoritar. Suporterii şi-au îndeplinit obiectivul, Ilie Dumitrescu a plecat. Îl stimez pe Becali pentru că m-a susţinut. Renunţ din cauza suporterilor care nu mă mai doresc la echipă”.

– martie 2011. S-a încheiat al treilea mandat al lui Marius Lăcătuş pe banca Stelei, după cinci victorii, două remize şi patru înfrângeri. Anunţul demisiei s-a produs după o usturătoare înfrângere acasă, 0-3, cu FC Braşov. „Plec mâine cu avionul în Spania! Îmi iau zborul de aici”, spunea Fiara.

– mai 2011. Sorin Cârţu părăsea şi el Steaua, după un derby pierdut cu Rapid (0-1). „Mi-a lipsit puţină şansă pentru că toate meciurile pe care le-am avut cu primele 5 echipe le-am dominat şi am luat foarte puţine puncte: 0-0 cu Timişoara, 1-1 cu Vaslui şi niciun punct cu Dinamo şi Rapid. Mi s-a părut o decizie de bun simţ a unui antrenor. Am câştigat puţine puncte şi a trebuit să plec”.

– septembrie 2011. Cu o singură victorie în ultimele şase meciuri oficiale (4-0 în Cupă, cu Sănătatea Cluj), Ronny Levi şi-a dat demisia după ce Steaua a încheiat doar la egalitate meciul cu AEK Larnaka, din grupele Ligii Europa. După meci, tehnicianul israelian i-a strâns pe jucătorii stelişti în jurul său pe aeroportul din Larnaca şi i-a anunţat că nu vor mai lucra împreună, mulţumindu-le pentru colaborare şi strângându-le mâinile fiecăruia.

– martie 2012. Ilie Stan este demis după o înfrângere şi un egal, deşi a readus echipa în lupta pentru titlu, în momentul preluării sale Steaua aflându-se pe locul 9 în Liga I. De asemenea, a calificat-o pe Steaua în primăvara europeană, pentru prima oară după şapte ani.