Ştefan Jicol, numit consilier pe politici publice şi inteligenţă artificială în Guvernul Orban

Ștefan Jicol s-a remarcat încă dinainte de Revoluție, când a ieșit în stradă având în brațe o poză cu Nicolae Ceaușescu vandalizată.

12 feb. 2020, 17:43
Ştefan Jicol, numit consilier pe politici publice şi inteligenţă artificială în Guvernul Orban

Ștefan Jicol, unul dintre cei mai longevivi membri din PNL și un sponsor al partidului, a fost numit de Ludovic Orban în funcția de consilier pe politici publice și inteligență artificială, pentru eficientizarea politicilor guvernamentale.

La câteva săptămâni de la căderea regimului comunist, pe 15 ianuarie 1990, Ștefan Jicol s-a înscris în PNL la Organizația Tineretului Național Liberal (OTUNL) și este astfel unul dintre cei mai vechi liberali din organigrama guvernului actual.

Încă de la începuturi, Ștefan Jicol a avut legături strânse cu conducerea partidului, având o relație apropiată cu fostul deținut politic Nicolae Cerveni (fost vicepreședinte al PNL), cu Radu Câmpeanu (președinte al PNL) și Vintilă V. Brătianu (vicepreședinte al PNL).

În ultimele trei decenii, Ștefan Jicol a sponsorizat PNL cu peste 200 de mii de dolari. El a procedat la fel și cu Institutul de Studii Liberale condus de regretatul Thomas Kleininger, dar și cu numeroase alte școli politice sau campanii electorale ale partidului.

Potrivit consemnărilor mass-media și din Monitorul Oficial, Ștefan Jicol a donat PNL 120 de mii de euro doar în ultimii zece ani.

Ștefan Jicol a abolvit Universitatea Politehnică București, promoția 1993, și este inginer la bază. E pasionat de critică socială și politici publice, fiind și politolog, abvolvind ca șef de promoție Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice 2004.

În plus, a obținut și o diplomă în relații publice și comunicare la fundația liberală de prestigiu Friedrich Naumann Foundation, din Germania.

Chiar dacă a avut legături politice în ultimii 30 de ani, trebuie menționat că Ștefan Jicol nu a avut niciodată afaceri sau contracte cu statul, nu a ocupat vreo funcție publică remunerată, nu a candidat și nu a fost pe nicio listă electorală. Ștefan Jicol spune că a luat aceste decizii pentru că a preferat să nu beneficieze de niciun privilegiu sau ca numele său să fie asociat cu vreo suspiciune de corupție.

Fiind un adept al politicilor de dreapta, Ștefan Jicol a fost membru în Consiliul de Conducere al Municipiului București, șef al campaniei electorale a lui Ludovic Orban pentru președinția PNL, creator, sponsor și organizator pe o perioadă îndelungată a Scolii Politice Liberale „I. Ghe. Duca” de la Horezu, pentru tinerii liberali.