Stele căzătoare: Perseidele, surprinse pe cer de un astronom amator VIDEO

Un astronom amator din Ohio, SUA, a reuşit să filmeze o "ploaie de stele". Aceasta este de fapt curentul de meteori Perseide, un eveniment care are loc în fiecare an, în luna august.

RomaniaTV.net
03 aug. 2012, 11:01
Stele căzătoare: Perseidele, surprinse pe cer de un astronom amator VIDEO

Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Ele sunt, însă, cele mai cunoscute, întrucât în această perioadă oamenii îşi iau vacanţe şi petrec mai mult timp în aerul liber, putându-le observa cu uşurinţă pe cerul nopţii.

Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit, scrie Observatorul Astronomic din Bucureşti.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. Între 11 şi 13 august va fi perioada de activitate maximă.